Linkovi

USA Today: Amerika pomogla Etiopiji da porazi islamističke radikale u Somaliji


Najtiražniji dnevnik USA Today piše o američkoj vojnoj podršci Etiopiji, koja je nedavno u Somaliji porazila islamističke pobunjenike kojima je tijekom prošlog desetljeća pošlo za rukom osvojiti dobar dio državnog teritorija.

Bijela kuća tvrdi da je islamističke radikale u Somaliji pomagala al-Qaida.

'Invazija Somalije od strane Etiopije predstavlja novi front u američkom ratu protiv terorizma' – piše USA Today.

U posljednje četiri godine, Etiopija je od Amerika primila oko 20 milijuna dolara vojne pomoći – više od bilo koje druge zemlje u regiji, osim strateški važnog Džibutija.

Glasnogovornik Pentagona izjavio je da između američke i etiopske vojske postoje 'bliske odnosi' koji uključuju suradnju na obavještajnoj razini, američku materijalnu pomoć kao i obuku etiopskih snaga, od strane američke Nacionalne garde. U dva vojna logora na teritoriju Etiopije, lokalne su snage podučavane osnovnoj taktici kopnenih operacija, od strane stotinjak američkih instruktora – piše USA Today.

U Africi je etiopska intervencija ponešto kontroverzna, jer se smatra da 'Etiopija djeluje u korist Amerike.' U Sjedinjenim Državama čuju se kritike zbog pomoći zemlji koja prakticira represivnu politiku prema oporbi i medijima.

******

Dnevnik New York Times piše o ostavci Stanislawa Wielgusa, netom nakon što je imenovan nadbiskupom Varšave. Ostavku je dao zbog optužbi da je surađivao s komunističkom tajnom policijom – i to na misi na kojoj se trebalo proslaviti njegovo imenovanje.

'Uzvici šokiranosti prekidali su u niz navrata Wielgusov govor. 'Jedan od rijetkih u publici koji je isprva zapljeskao ostavci bio je predsjednik Poljske, Lech Kaczynski, no on je ubrzo prestao, čim je vidio da su okupljeni nezadovoljni ovakvim razvojem događaja' – piše newyorški dnevnik.

Kardinal Jozef Glemp, kojeg je Wielgus trebao naslijediti, upitao se 'kakve su to optužbe koje dolaze s komada papira koji je tri puta bio foto-kopiran?'

Vodstvo komunističke tajne službe je prema američkom listu početkom devedesetih uvjeravalo crkvu da su svi dokumenti o suradnji svećenika s tajnim službama uništeni, no kako se čini neki od mikrofilmova sa snimljenim dokumentima još postoje.

Aktualna konzervativna vlada Poljske traži potpunu istragu i objavljivanje svih kontakata s tajnim službama iz vremena komunizma.

XS
SM
MD
LG