Linkovi

Obračun kod O.K. Corrala


Braca Earp - Wyatt, Virgil i Morgan - sukobila su se sa dva klana – Clantonima i McLauryjima, u Tombstoneu, savezna drzava Arizona. Bilo je to 1881., dvadesetisestog dana listopada. Earpovi su tvrdili da su Clantonovi lopovi; Clantonovi - da su Earpovi kriminalci. Tridesetak sekundi kasnije, i otprilike isto toliko metaka, na zemlji je lezao jedan mrtvi Clanton i dva McLauryja. Uslijedila su dva desetljeca ubojstava iz osvete i “obracun kod O.K. Corrala” postao je legenda. Proslo je otada 125 godina (i nesto vise od dva mjeseca)......Kao jedan od legendarnih dogadjaja u “dvjesto i nesto godina staroj povijesti Sjedinjenih Drzava,” evo ga i u nasoj seriji MADE IN USA.....

U holivudskoj verziji dogadjaja, u filmu Gunfight at the O.K. Corral, iz 1957. godine, s Burtom Lancasterom i Kirkom Douglasom u glavnim ulogama, scena je, umjesto tridesetak sekundi, trajala punih osam minuta. Osam, ili tri, koliko je duga bila ona u jednom drugom filmu - My Darling Clementine, s Henryjem Fondom i Victorom Matureom, ili, pak, kao u stvarnosti – tek 30-ak sekundi, revolveraski obracun kod O.K. korala jedna je od najtrajnijih americkih legendi, cvrsto usancena u americkoj mitologiji, barem ako je suditi po tisucama koje su, na 125. obljetnicu dogadjaja, preplavile ulice Tombstonea.

Nekim drugima, medjutim, taj je obracun i simbol manjkavosti americkog karaktera. G. 1998., jedan list u Singapuru optuzio je Clintonovu administraciju za mahanje golom sabljom i upozorio da “nepromisljeno agresivan Amerikanac, prebrz na okidacu, poput Wyatta Earpa, kod O.K. Corrala, ne ulijeva povjerenje u svoju ulogu globalnog policajca.”

Obracun kod O. K. Corrala nije, zapravo, bio revolveraski obracun, kako je to Hollywood prikazao, nego pokusaj uhicenja koji se izjalovio. Naime, pune dvije godine “kuhalo se” izmedju brace Earp i “Cow-boys,” kako su tada zvali kradljivce stoke; krali su je u Meksiku, ubijali, pljackali i prolazili nekaznjeno. Povod sukobu, medjutim, bio je pogodba koju je Wyatt sklopio s jednim od cow-boya, Ikeom Clantonom, jer neki od Ikeovih prijatelja upravo su bili ubili vozaca postanske kocije, u pokusaju pljacke. Wyatt, koji je u tom trenutku jako zelio postati county serifom, mislio je da bi mu njihovo uhicenje donijelo potrebne glasove. Ikeu Clantonu takodjer je jako bilo stalo do nagrade, ali uspanicario se kad se saznalo o njegovoj pogodbi s Wyattom Earpom. Ike je vjerojatno nahuskao svog mladjeg brata Billyja i dvojicu McLauryja, Toma i Franka, kradljivaca stoke, na obracun s bracom Earp, Wyattom i starijim Virgilom, koji je 1881. bio serif Tombstonea. Nakon 30 sekundi pucnjave, ne kod O.K. Corrala nego na ulici Fremont (to je drugo holivudsko odstupanje od istinskog scenarija, jer bolje je zvucalo “obracun kod O. K. korala” nego “obracun na ulici Fremont”) ubijeni su bili Billy Clanton (Ike je pobjegao) i dva McLaury brata. I obracun je postao legenda.

To da je obracun postao legenda, najvise je iznenadilo Wyatta Earpa. Earp je bio puno toga – avanturist, lovac na bizone, kockar, vlasnik saloona, boksacki sudac....u kravarskom i razuzdanom Dodge Cityju, stekao je renome mirovnog posrednika. Obracun u Tombstoneu bio je njegov prvi, i zadnji, klasicni revolveraski obracun, a oni koje je pri tome ubio bili su, najvjerojatnije, i prvi koje je on ubio iz svog revolvera. Njegov imidz vremenom se mijenjao – tijekom tridesetih godina 20. stoljeca, njegovo su ime isticali kao protulijek velikogradskim gangsterima; za razdoblja Eisenhowera, nakon drugog svjetskog rata, bio je simbol americke odlucnosti tijekom Hladnoga rata, stajao je cvrsto u obranu demokratskih ideala; krajem 60-ih, postao je simbol gramzljivosti bjelacke Amerike.

Zasto su povijest, i Hollywood, odlucili da od obracuna kod O.K. Corrala nacine besmrtan dogadjaj? Razloga je nekoliko, pise Allen Barra u svom clanku 125 godina od O. K. Corrala. Amerika je uvijek na Zapad gledala za one odlucujuce trenutke u oblikovanju nacionalnog karaktera. Treba se samo sjetiti Alamoa... i Custerovog zadnjeg poprista... i obracuna kod O. K. korala.... Jeff Morey, u knjizi Obracun kod O. K. Corrala: Legenda i cinjenica, pise: “Obracun nastavlja fascinirati jer ima sve elemente klasicne mitologije, ali u cvrstoj stvarnosti ima svoje uporiste.”

Arizonin povjesnicar i biograf Wyatta Earpa - Tim Fatigg - pise: “Prica o Tombstoneu, posebice epizoda o obracunu kod O. K. Corrala, americki je doprinos svijetu mita. U povijesnom smislu ne narocito vrijedna ili znacajna, ali kao legenda, izuzetno je snazna.”

Drugi razlog za dugovjecnost legende, pise Allen Barra, u tome je sto su povjesnicari, vremenom, bracu Earp i “Cow-boys” poceli gledati kao predstavnike suprotstavljenih kultura i politickih sila. Bracu Earp kao republikance, koji su djelovali u funkciji kapitalista s Istoka zemlje; “Cow-boys” kao “revolverase otpora” sa “juznjackim demokratskim vrijednostima”, ukoliko bi te vrijednosti podrazumijevale i kradju stoke i pljacku postanskih kocija.

Zasto se bas ime Wyatta Earpa – rodjenog 1848., u mjestu Monmouth, savezna drzava Illinoiss, umrlog 1929., u Los Angelesu – uvijek izdvaja na spomen sukoba? Odgovor ne treba traziti toliko u samom obracunu, pise Barra, koliko u onome sto je uslijedilo. Iz osvete za obracun u Tombstoneu, Virgil i Morgan Earp, Wyattova braca, bili su docekani u zasjedi u kojoj je Morgan bio ubijen. Wyatt je osnovao potjeru, sustigao ubojice, ali ih nije vratio kao uznike. I nikad za to nije ponudio isprike.

Ulicni obracun u Tombstoneu jos uvijek sluzi kao primjer za granice sile i neopozive posljedice nasilja, cak i kada za njega postoji opravdanje.

XS
SM
MD
LG