Linkovi

Film tjedna - triler 'Children of Men'


Film tjedna danas nas vodi u svijet bez beba, gdje bi novorođenče moglo biti ključ budućnosti ljudskog roda. Novi napeti triler "Children of Men" režirao je – i sudjelovao u pisanju scenarija – meksički redatelj Alfonso Cuaron.

Godina je 2027. Neobjašnjivo, plodnost je diljem svijeta pala na nulu, žene više ne rađaju djecu. Izgledi da budu posljednja generacija ljudi pogurnula je društva prema kaosu. Teroristi svrgavaju vlade, vjerski fanatici propovijedaju 'stizanje sudnjeg dana', a očajni izbjeglice slijevaju se preko granica samo da bi se našli zatočeni u izbjegličkim logorima.

U Engleskoj, u ovoj ne tako dalekoj budućnosti, prijekim sudom se sprečava da kaos potpuno ne obuzme zemlju. Dok do zuba naoružani vojnici patroliraju ulicama, proglasi podsjećaju javnost da se 'Engleska ne predaje'. U međuvremenu, vlada dijeli tablete za samoubojstvo onima koji više ne mogu izdržati takvo stanje. U središtu radnje je turobni birokrat Theo, koji tek nevoljko postaje branitelj budućnosti, otjelotvorene u mladoj afričkoj izbjeglici Kee. Pogled na Keein nabrekli trbuh, sakriven ispod dronjaka haljine, Theu pokaže da je 'na vagi' budućnost čovječanstva.

Thea pridobije jedna tajna skupina da Kee sigurno odvede do 'Projekta čovječanstvo', za koji nitko nije posve siguran da postoji. Svatko se, međutim, nada da će – ako postoji – uspjeti, pomoću Kee, otkriti što je pošlo 'po krivom' s fertilitetom i ispraviti to na vrijeme da se spasi ljudski rod. Premisa filma potječe iz istoimenog romana, iz 1992, engleske spisateljice P.D. James.

No, redatelj i scenarist Alfonso Cuaron kaže da filmska obrada odražava današnji svijet. "Od samog početka, čitava stvar s plodnošću, za mene je bila, više od ičeg drugog, metafora. Zato sam htio napraviti film koji bi bio putovanje u situaciju koja je izvan naše 'zelene zone' ... izvan osjećaja sigurnosti koji nudi 'zelena zona'. To su stvari koje oblikuju našu sadašnjicu. Na kraju, publika će sama procijeniti ima li mjesta nadi u svijetu u kakvom mi danas živimo".

Clive Owen tumači lik Thea, čije putovanje kao neodlučnog heroja on doživljava ne kao neku futurističku bajku, nego kao relevantan – čak i hitan – komentar današnjice. "Ljudski je duh u stanju beznađa. Theo je već odustao od bilo čega. Ionako ništa nema više smisla. No, u filmu, nada se ponovno budi, a Theo se angažira, boreći se za čitav ljudski rod. I zato se ne slažem s onima koji kažu da je to pogled na mračnu, beznadnu budućnost; za mene, taj je film relevantniji za današnjicu od čitavog niza filmova čija se radnja zbiva upravo sada".

Redatelj Cuaron kaže da smatra dobrodošlima sve stvarne političke debate o pitanjima poput ilegalnog useljavanja, kao i ograničavanja prava u ime sigurnosti ... teme koje se nalaze i u filmu. Ali, odbacuje neke epitete pridjenute filmu. "Odbijam portretirati "Djecu ljudi" kao priču upozorenja ... nema više vremena za upozorenja. Ostalo nam je još samo vremena za preobrazbu i za pokušaje ispravljanja onoga što smo činili krivo".

Mlada Claire-Hope Ashitey //ašite// glumi trudnu Kee, dok se Julianne Moore pojavljuje kao vođa pobunjenika, koju negdašnja ljubavna veza s Theom navodi da se obrati upravo njemu za opasnu misiju. Michael Caine glumi starog Theovog prijatelja koji mu pomogne da ponovno počne mariti za zbivanja oko njega. Glazbu za film skladao je Michael Price.

XS
SM
MD
LG