Linkovi

Američki ateisti osnivaju 'svjetovni lobi'


Dnevnik Christian Science Monitor piše o 'ateističkom lobiju' koji okuplja Amerikance koji ne vjeruju u Boga te se protive sve jačem utjecaju takozvane vjerske desnice na javni život.

'Amerika je vrlo pobožna zemlja. U anketama se kao ateisti izjašnjava tek između 2 do 9 posto građana. No, u zemlji s 300 milijuna stanovnika i dva posto ljudi je mnogo' – piše list iz Bostona.

Ateiste ili agnostike – kojih je u Americi mnogo više od ateista – najviše smeta prisutnost vjere u javnom životu: pogotovo, recimo, činjenica da neke crkve u pitanje dovode i znanstvene činjenice poput Darwinove teorije evolucije ili pak nastoje blokirati napredak znanosti, primjerice zabranom javnog financiranja istraživanja matičnih stanica.

'Svjetovni lobi' najavljuje žustriju borbu za prava ateista i agnostika te je objavio i svoju prvu inicijativu. Građane se poziva da 'otkriju' vladinog dužnosnika ili političara uopće koji javno priznaje da ne vjeruje u Boga.

Američke ateiste brine činjenica što – prema anketama – najmanje polovica Amerikanaca na izborima ne bi glasala za kandidata koji ne vjeruje u Boga. To ukazuje na činjenicu da postoji svojevrsna diskriminacija – koja je protivna i američkom ustavu, koji traži da za javnu funkciju ne smije postojati takozvani 'vjerski lakmus test' – piše Christian Science Monitor.

******

Dnevnik International Herald Tribune u reportaži iz Švicarske piše o tome kako ta zemlja postaje svojevrsni 'porezni raj' za ultra-bogate poslovne ljude, športaše i zabavljače.

Švicarski su kantoni autonomne jedinice u toj mjeri da mogu na neformalan način pregovarati s bogatim strancima i 'odmjeriti' po osobi skrojenu poreznu svotu – piše International Herald Tribune. Kao ilustracija navodi se slučaj francuskog rockera iz pedesetih i šezdesetih godina Johnnyja Hallydaya, koji se preselio u Švicarsku jer mu je – kako kaže - 'dosadilo da 70 posto svog godišnjeg prihoda daje vladi u Parizu'.

U Švicarskoj živi oko 3 700 takvih milijunaša i milijardera iz inozemstva – među njima je i osnivač Ikea-e švedskog lanca trgovina namještajem, vozač Formule-jedan Nijemac Michael Schumacher, te zvijezde Tina Turner i Phil Collins.

U Švicarskoj je nekima drago što im zemlja privlači strance ove vrste, no nekima se to baš i ne sviđa. Zastupnik komunističko-radničke partije u švicarskom parlamentu je kritizirao što bogati stranci plaćaju izrazito niski porez. 'Vraćamo se u srednji vijek, kada su najmanji porez plaćali oni koji su imali najviše' – navodi riječi ovog švicarskog političara International Herald Tribune.

XS
SM
MD
LG