Linkovi

Na američkim aerodromima, novi skeneri putnika


Od terorističkih napada na Sjedinjene Države 11. rujna 2001. godine potreba za novim sigurnosnim sustavom u zračnim lukama dovela je do stalnog unapređivanje tehnologije. Predstavljamo novi sustav pregledavanja putnika koji se već koristi u nekoliko zračnih luka no koji je, istodobno, kontroverzan.

Neke američke zračne luke već su počele koristiti nove tehnologiju rendgenskog pregledavanja putnika. Nova tehnologija je bezopasna, a njome se može vidjeti i kroz odjeću što izaziva razne bojazni. Jedna putnica kaže: "To je nečuveno, takva vrsta pregleda. Naravno da mi to ne bi godilo."

Prizore golih putnika na ekranu neki smatraju povredom privatnosti što je navelo dužnosnike da modificiraju ekrane. Promijenjeni prikazi putnika bit će kao u animiranom filmu s crno-bijelim obrisima.

Međutim ima i onih koji nemaju ništa protiv nove tehnologije. "Kad je u pitanju nacionalna sigurnost onda sam spremna na sve kako bi se zaštitila naša zemlja. Nadam se samo da neće imati velike ekrane tako da vas svi mogu vidjeti dok prolazite kroz detektor," kaže jedna putnica.

Nova tehnologija isprobana je prvo u međunarodnoj zračnoj luci u Phoenixu u Arizoni. Sustav je u početku korišten samo na dobrovoljcima i onim putnicima za koje su vlasti ocijenile da trebaju dodatnu kontrolu. Putnicima se pruža mogućnost da budu fotografirani od sprijeda ili straga.

U američkom ministarstvu prometa vjeruju da bi novi strojevi mogli zamijeniti sadašnje detektore metala ukoliko pregled jednog putnika bude trajao manje od 15 do 20 sekundi. U sklopu nacionalnog pilot programa nova tehnologija od ovog mjeseca počet će se primjenjivati i na nekoliko manjih zračnih luka.

XS
SM
MD
LG