Linkovi

Country glazba u 2006.


Country glazba je prošlu godinu završila na pozitivnoj noti. Premda je ukupna prodaja albuma u 2006. pala za pet posto, prodaja country glazbe porasla je za pet posto, a posjećenost koncerata također je bila visoka. Mary Morningstar pripremila je osvrt na najznačajnije prošlogodišnje događaje u svijetu countrya.

U 2006. country top listama dominirao je pjevač Kenny Chesney, pet tjedana je proveo na prvom mjestu s albumom Summertime, a odnio je naslov country izvođača godine. Na turneji, drugoj najuspješnijoj u prošloj godini, odmah iza zajedničkih nastupa Faith Hill i Tim McGraw, već četvrtu ga je godinu za redom vidjelo više od milijun gledatelja.

U 2006. novi su izvođači također igrali veliku ulogu, posebice Trace Adkins, Rodney Atkins, Josh Turner, Jason Aldean i sastav Heartland, i ponajviše pobjednica natjecanja Američki idol Carrie Underwood čiji je prvijenac 'Some Hearts' prodan u četiri milijuna primjeraka. Underwood je također proglašena za pjevačicu godine i novu nadu godine country glazbe. Njen hit singl Jesus Take the Wheel prove je na prvom mjestu rekordnih šest tjedana.

Pjesme s primjesama rock glazbe također su u 2006 ostavile traga na country top listama. Duet Bon Jovia s pjevačicom sastava Sugarland Jennifer Nettles pod naslovom Who Says You Cant Go Home bio je vrlo uspješan, kao i zajednički uradak Keitha Urbana, Rodneya Atkinsa i Jacka Ingrama – skladba Whenever You Are.

Od ostalih vijesti vezanih uz country glazbu u 2006 toj izdvojimo probleme pjevača Keitha Urbana koji se prijavio u kliniku za oporavak od alkoholizma svega četiri mjeseca nakon vjenčanja s glumicom Nicole Kidman.

Sastav Dixie Chicks, poznat i po svojoj političkoj angažiranosti, vratio se na scenu u 2006. s albumom Taking the Long Way. Country radio stanice su uglavnom ignorirale njihove pjesme a neki koncerti bili su otkazani zbog slabe prodaje ulaznica. No krajem godine Dixie Chicks dobile su počast dobivši pet nominacija za nagradu Grammy, od kojih tri za pjesmu Not Ready To Be Nice.

XS
SM
MD
LG