Linkovi

Jazz 2006.


Protekla je godina prosla u znaku jazz-obljetnica poput, recimo, proslave 80. rodjendana vokalista Tonyja Bennetta. I prodaja jazz-albuma bila je dobra. U New Orleansu, unatoc jos uvijek mnogim problemima izazvanim uraganom Katrina, ipak je odrzan tradicionalni Jazz and Heritage Festival, a Theloniusu Monku posthumno je dodjeljena Pulitzerova nagrada..

Ima li boljeg nacina za proslavu rodjendana nego biti okruzen bliskim prijateljima? Narocito kad su ti bliski prijatelji osobe poput Jamesa Taylora, Celine Dion, Eltona Johna, Billyja Joela, Paula McCartneyja, Diane Krall i Barbre Streisand... da nabrojimo samo neke od onih koji su navratili u studio da bi, zajedno s Tonyjem Bennettom, snimili album Duets, An American Classic. Povodom Bennettovog 80. rodjendana snimljen je i TV-program Tony Bennett – An American Classic. New York mu je tom prilikom priredio i poseban homage-koncert, na kojemu su nastupila mnoga slavna imena.

Ove godine obiljezena je i 40. obljetnica jazz-etikete Milestone Records pod cijim imenom su bile objavljene neke od najvaznijih snimki Sonnyja Rollinsa, McCoy Tynera, Joea Hendersona i Jimmyja Smitha.

Koncertom je proslavljena i 90. obljetnica rodjenja trubaca Milesa Davisa. Armenski pijanist Tigran Hamasyan odnio je prvu nagradu na Medjunarodnom natjecanju u jazzu, koje nosi ime Theloniusa Monka, i koji je u Washingtonu, ove godine, odrzan po dvadeseti puta. Godisnji Folklife Festival, koji se, takodjer u Washingtonu, odrzava pod pokroviteljstvom muzejske ustanove Smithsonian, slavio je, ove godine, svoju 40. obljetnicu i odao je duznu postu glazbenim tradicijama podrucja uz obalu Meksickog zaljeva, posebice jazzu New Orleansa.

Mnogi su se pribojavali da se New Orleans Jazz and Heritage Festival nikad vise nece vratiti nakon razornog uragana Katrina, ali festival je, s puno uspjeha, odrzan, na novoj i boljoj lokaciji i njegova se misija nastavlja – prenositi glazbu ljudima. Za mnoge glazbenike New Orleansa, raseljene po cijeloj zemlji nakon uragana, to je bila i prva prilika za vracanje u grad.

Medju pobjednicima 90. godisnje dodjele Pulitzerove nagrade nasao se i be-bop pijanist Thelonius Monk. Njemu je dodjeljena posebna, posthumna nagrada za utjecaj koji je taj jazz-pijanist i skladatelj ostavio na razvoj jazza. Monk je prvi iz svijeta jazza kojemu je dodjeljena Pulitzerova nagrada nakon Dukea Ellingtona, kojemu je ta cast ukazana 1999. godine.

Jedan od najbolje prodavanih jazz-albuma tijekom 2006. godine bilo je upravo reizdanje albuma The Complete Riverside Recordings, iz 1957. godine, na kojemu je Monk nastupa sa saksofonistom Johnom Coltraneom. Vrlo dobro su kod ljubitelja jazza prosla i neka druga reizdanja starih snimki Nat King Colea, Louisa Armstronga, Billa Evansa i Raya Charlesa.

Diskografskoj kuci Atlantic Records svijet moze zahvaliti na glazbenicima poput Raya Charlesa ili ritam-i-blues pjevacice Ruth Brown, prve zvijezde Atlantica, nedavno preminulog suosnivaca kuce i njenog legendarnog producenta Ahmeta Erteguna. I Ruth Brown smo nedavno izgubili - preminula je 17. studenog, u dobi od 78 godina.

Izgubili smo i niz drugih tijekom ove godine – vokaliste Anitu O’Day i Lou Rawlsa; trubaca Maynarda Fergusona; saksofoniste Jackiea McLeana i Deweyja Redmana; pijaniste John Hicksa, Dukea Jordana i Hiltona Ruiza; i “kuma latinskoamerickog jazza” – bubnjara Raya Barretta.

Jazz-vokalisti uzivali su, tijekom protekle godine, veliku popularnost sto je dobar znak za kanadskog croonera Michaela Bublea. Sa preko dva milijuna prodanih primjeraka, njegov album It’s Time dominirao je, tijekom 2006. godine, jazz-ljestvicama.

XS
SM
MD
LG