Linkovi

2006. - najpogibeljnija godina za novinare od 1994.


2006. bila je za novinare najsmrtonosnija godina od 1994. – najmanje 81 novinar je ubijen u okolnostima ili razlozima vezanim uz obavljanje svog posla, objavila je organizacija Reporteri bez granica.

Ova organizacija za slobodu tiska kaže da su i najmanje 32 pomoćnika bila ubijena tijekom obavljanja svog posla ili zbog izražavanja svog mišljenja.

Irak je četvrtu godinu za redom bio najopasnija zemlja u svijetu za medije – 64 novinara i pomoćnika ubijena su u toj zemlji. Otkako su počele borbe, 2003, ukupno je 139 novinara izgubilo živote u Iraku – više od dvostruko nego što ih je ubijeno za dvadeset godina Vijetnamskog rata.

Reporteri bez granica kažu da su po prvi puta počeli pratiti i bilježiti otmice novinara – 56 u 2006. Dva najopasnija mjesta za otmice su Irak i Pojas Gaze.

Ova organizacija izvješćuje da je Meksiko prestigao Kolumbiju kao druga najpogibeljnija zemlja u svijetu za djelatnike medija. Najmanje devt novinara je ubijeno u toj zemlji tijekom 2006, dok su istraživali trgovanje drogama ili društvene nemire.

Posebno se spominju i napadi na novinare u Rusiji, na Filipinima, te u Turkmenistanu, Libanonu i Bangladešu.

Oko trideset internetskih bloggera bilo je uhićeno i držano u zatvorima po nekoliko tjedana u Kini, Iranu i Siriji.

XS
SM
MD
LG