Linkovi

Saddam će biti pogubljen


Sada, kada je irački najviši sud podržao smrtnu kaznu za bivšeg diktatora Saddama Husseina, Aref Shahin, vrhovni sudac prizivnog suda, kaže da kazna 'treba biti izvršena u roku od 30 dana'. Ali al-Adeeb, šijitski član parlamenta, izjavio je jednom novinaru: "Željno očekujemo taj dan kada će biti izvršena pravda, premda je toliko okasnila."

Iračka vlada – kaže on – 'trebala bi ubrzati izvršenje kazne kako teroristima ne bi pružila nikakve šanse'. Prema novinskim izvješćima, Tariq al-Hashimi, sunit koji obavlja dužnost dopredsjednika Iraka, slaže se s odlukom suda. U studenom, Saddam Hussein je bio proglašen krivim za zločine protiv čovječnosti zbog pogubljenja 148 muškaraca i dječaka iz šijitskog grada Dujaila, nakon neuspjelog pokušaja atentata na njega, 1982. godine.

On i njegovi suradnici također su bili optuženi i za – kako je to sud nazvao – 'široko rasprostranjen i sustavni' progon stanovnika tog grada u godinama koje su uslijedile. Tijekom suđenja Saddamu Husseinu, sudu su predočeni dokazi i svjedočenja 130 očevidaca.

"Čovjek koji je nekad izazivao strah i trepet među Iračanima," rekao je predsjednik George Bush, "morao je slušati kako slobodni Iračani govore o torturi i ubojstvima koje je on naredio protiv njihovih obitelji i njih samih."

"To je ogroman uspjeh za iračku mladu demokraciju, za njegovu ustavnu vladu ... Iraku predstoji još mnogo posla dok bude izgrađivao svoje društvo koje će pružati jednaku pravdu i zaštitu svim svojim građanima," rekao je predsjednik Bush.

Saddamu Husseinu bio je pružen odgovarajući pravni postupak, sa svim zakonskim pravima koje je on uskratio iračkom narodu. Žrtvama režima Saddama Husseina – kaže predsjednik Bush – 'pružena je pravda za koju su mnogi mislili da nikada neće doći'.

XS
SM
MD
LG