Linkovi

Znanstveni događaji u 2006. godini


Protekla godina donijela je alarmantne prognoze klimatologa koji kažu da postoje novi dokazi o posljedicama rastućih globalnih temperatura. Slijedi – osvrt na 2006. iz perspektive znanosti.

Dramatični znaci globalnog zatopljavanja privukli su pažnju međunarodne javnosti tijekom protekle godine. Nalazi da se i Sjeverni i Južni pol tope, znanstvenike su iznenadili. Jedna višegodišnja studija otkrila je da je Grenland izgubio stotinu milijardi tona leda između 2003. i 2005.

Neki znanstvenici tvrde da se topliji planet može okriviti za prirodne katastrofe kao što su bili divlji požari u zapadnom dijelu Sjedinjenih Država, širenje sušnih područja u Africi, te razorni tajfuni s ogromnim klizištima tla u Kini i na Filipinima, u kojima su živote izgubile tisuće ljudi.

Rekordno visoke cijene nafte potakle su rekordno brzi rast sektora obnovljive energije, poput energije vjetra i sunca. U Sjedinjenim Država, taj je sektor zabilježio najbržu stopu rasta.

U međuvremenu, kompanija Chevron objavila je nalazak i do 15 milijardi barela nafte dva kilometra ispod Meksičkog zaljeva.

Tu su i otkrića druge vrste, iz daleke prošlosti: u veljači, tri tisuće godina stara grobnica otkrivena je u Egiptu, u Dolini kraljeva. U rujnu, pak, znanstvenici su objavili nalaz kostura ranog pretka čovjeka od prije 3 milijuna godina.

G. 2006. je vratila pogled i u budućnost ... NASA se vratila na Međunarodnu svemirsku postaju, popločavajući put misijama koje će slijediti. Američka Nacionalna agencija za istraživanje svemira izvela je tijekom 2006. tri ključne misije svemirskih raketoplana na sve veću svemirsku postaju.

Saznanja o nekim planetima proširena su: sonde na Marsu otkrile su tragove vode koja je tekla nedavno, a letjelica Cassini poslala je nevjerojatne snimke Saturna i njegovih prstena.

U kolovozu, svjetska konferencija astronoma oduzela je Plutonu status planeta. NASA, međutim, ipak šalje letjelicu u istraživanje Plutona, koja će stići do bivšeg planeta 2015. godine.

I, konačno, Američka svemirska agencija je započela i odbrojavanje jedne druge vrste: predstavljen je dizajn nove generacije svemirskih letjelica za prijevoz ljudi i tereta na kraćim letovima, te objavljeni planovi za izgradnju multinacionalne baze na Mjesecu, sa stalnom posadom, do 2020. godine.

XS
SM
MD
LG