Linkovi

Film tjedna: 'We Are Marshall'


Matthew McConaughey tumači glavnu ulogu u emocionalnom filmu koji dramatizira istinitu priču o nogometnoj ekipi koja je pomogla jednom sveučilišnom gradiću u Zapadnoj Virginiji da prebrodi ogromnu tragediju, prije tri desetljeća. Alan Silverman pogledao je za nas film "We Are Marshall".

Radnja filma zbiva se 1971. godine, u Huntingtonu, u Zapadnoj Virginiji, gradiću u kojemu se nalati Sveučilište Marshall. Samo godinu dana ranije, čarter zrakoplov, u kojemu se nalazio praktički čitav nogometni sastav sveučilišta, svi treneri i mnogi lokalni navijači, srušio se pri slijetanju, pri čemu su poginuli svi putnici i posada. Čitav je grad u dubokoj tuzi i čelništvo Sveučilišta Marshall odlučuje da bi bilo previše bolno nastaviti sveučilišni nogometni program. No, to je bilo prije nego što se oglasila šačica igrača koji nisu bili u kobnom zrakoplovu.

Za vrijeme svog sastanka, kroz prozore, uprava sveučilišta vidi tisuće studenata koji u tišini prosvjeduju protiv njihove odluke. Potom, tišina se pretvara u isto ono klicanje koje se čulo i s tribina za vrijeme utakmica njihove nogometne ekipe: 'We are Marshall'.

U središtu priče filma je neortodoksni trener Jack Lengyel, koji stvara novu nogometnu ekipu i, tijekom tog procesa, pomaže gradu da oda počast onima koji su poginuli u tragičnoj nesreći. Veći dio filma bio je snimljen na lokaciji u Huntingtonu, gradu u kojemu se i dogodilo ono o čemu govori film. Matthew McConaughey, koji glumi Jacka Lengyela, kaže da se – baš kao i njegov lik prije 35 godina – produkcija filma mučila dok nije dobila lokalnu podršku: "U osnovi, njihov je stav bio: dolazite tu k nama, oslikate jedan period iz naših života koji za nas nije ugodno ponovno proživljavati ... gotovo svatko u gradu ili je nekog izgubio ili je znao nekoga tko je propatio zbog avionske nesreće. No, nakon par tjedana, građani bi dolazili na set, gdje smo snimali; pokazivali smo im scenarij i detaljne tekstove pojedinih scena da vide kako ih snimamo. Skoro smo postali dio njihove zajednice i to se i osjetilo na filmu."

Redatelj filma je McG, čiji prethodni rad obuhvaća spektar od glazbenih video spotova, pa do laganih hitova, poput "Charliejevih anđela". Za njega je, kako kaže, najvažnije bilo da iskreno portretira likove i prikaže događaje. Kao redatelj, želio je gotovo ostati po strani i pustiti priču da sama govori za sebe.

U glumačkoj postavi je i Ian McShane, engleski glumac čiji je lik jedan od rijetkih kompozitnih likova, zamišljen da, kao otac poginulog igrača, personificira bol i tugu koji su proželi čitav grad. Mnogi od statista, koji su na tribinama za odglumljene utakmice, članovi su obitelji koje je pogodila tragedija iz 1970. godine.

XS
SM
MD
LG