Linkovi

Nova medicinska otkrića mijenjaju pristup liječenju raka prostate


Rak prostate je najčešći oblik raka dijagnosticiran kod pacijenata starijih od 70 godina. Kako je tendencija tumora kod ove grupe bolesnika da raste jako sporo, veliki broj njih umre od drugih bolesti prije nego im rak počne stvarati probleme. Zato je godinama pristup liječenju bio - ne činiti ništa osim promatranja napredovanja bolesti.

No, najnovija studija, - koju je u Journal of the American Medical Association objavila znanstvena ekipa na čelu s doktoricom Yu-Ning Wong, iz Centra za rak Fox Chase, u Philadelphiji -, ukazala je na novi pristup tretiranja bolesti. Njezina je grupa prikupila podatke od više od 44,000 muškaraca starih između 65 do 80 godina: "Pogledali smo kako dugo ovi pacijenti žive i ustanovili da su bolesnici koji nisu tretirani u prvih 6 mjeseci nakon što im je dijagnosticiran rak, živjeli oko 10-ak godina. No, muškaraci koji su tretirani u tom razdoblju, živjeli su dulje."

Dr. Wong je naglasila kako napredak moderne medicina omogućava liječnicima da tretiraju ostale bolesti kod ovih pacijenata i da se time njihov životni vijek produljuje. Zato se i pristup liječenju njihovog karcinoma mora promijeniti i tretman ove vrste raka radijacijom i kirurškim odstranjivanjem postaje sve uobičajenija praksa.

Ovakvo liječenje donosi i nuspojave. "Veliki je napredak napravljen na planu smanjivanja nuspojava, no još uvijek postoji mogućnost pojave neželjenih promjena u funkcioniranju crijeva, mokraćnog mjehura i spolnih organa," kaže dr. Wong. Ona naglašava da i kolege u drugim zemljama pažljivo razmatraju ovaj problem. Njihovi će rezultati medicinskoj javnosti biti poznati u sljedećih par godina.

XS
SM
MD
LG