Linkovi

Rana dijagnostika raka jajnika


Jedan od najvećih problema raka jajnika je prikrivena ćud bolesti koja otežava rano otkrivanje. No, je li bolest uistinu prikrivena ili je mi ne znamo prepoznati?

Dr. Barbara Goff je ginekološkinja koja priznaje da se do ne tako davno priklanjala tradicionalnom shvaćanju da se simptomi raka jajnika u najranijim stadijima ne mogu otkriti. Svoje je mišljenje promijenila prije par godina nakon nebrojenih razgovora s bolesnicama koje su joj rekla kako su sve odreda imale simptome na samom početku svoje bolesti.

"Razlog zašto je rano otkrivanje toliko važno počiva na činjenici da je šansa izliječenja kod ovih pacijentica 70 do 90 posto. To je jako velika razlika kad se usporede s grupom bolesnica kod kojih je bolest otkrivena u kasnijim stadijima i koje budu izliječene u samo 10 do 30 posto slučajeva. Ovo je otkriće za mene uistinu bilo šokantno," kaže dr. Goff, koja je upravo završila svoju treću studiju u kojoj je prikupila podatke od tisuća žena.

Rezultati njezinih studija omogućuju definiranje šest ranih simptoma bolesti: bol u maloj zdjelici ili trbuhu, napuhanost, povećanje trbuha i problemi povezani s konzumiranjem hrane, recimo brzo postizanje sitosti. Ovi su se simptomi pojavljivali barem 12 puta mjesečno i to unutar jedne godine. Barbara Goff kaže da je očitovanje ovih simptoma još uvijek samo pokazatelj da bi osoba mogla biti bolesna i nije dostatno za postavljanje dijagnoze.

Vrijednost njenog testa je otprilike jednaka vrijednosti jedinog laboratorijskog testa koji se trenutačno koristi za rano otkrivanje raka jajnika. "Važno je napomenuti da nas ne košta ništa bolesnicu pitati ima li neke od ovih simptoma. I ne samo da nas ništa ne košta nego je ovaj dijagnostički pristup bez bilo kakvog rizika, kad se usporedi s ostalim dijagnostičkim pristupima," kaže dr. Goff.

Pitali smo doktoricu Goff koji je slijedeći korak u nastojanju da se njen pristup ranom dijagnosticiranju približi bolesnicama? Rekla je da ga liječnici opće prakse moraju početi koristiti u svome radu i potvrditi njegovu točnost.

Rezultati ove studije objavljeni su u znanstvenom časopisu Cancer.

XS
SM
MD
LG