Linkovi

Zbog neplaćanja stambenog zajma, dom bi uskoro moglo izgubiti više od dva milijuna Amerikanaca


Kalifornijski list Sacramento Bee piše o problemu koji uskoro očekuje više od dva milijuna kućevlasnika u Americi. Riječ je o ljudima koji su nedavno kupili kuću ili stan na zajam koji se daje ljudima sa slabijim kreditnim rejtingom. Riječ je o kreditu koji je, kako se čini, mnogima sve teže otplaćivati te se prognozira val deložacija, u korist banaka koje su posudile novac.

Centar za odgovorno pozajmljivanje, privatna ustanova koja se bavi problematikom vezanom uz kupnju nekretnina i kućevlasništvo, tvrdi da će ukupna cijena gubitka doma za ove američke obitelji biti oko 164 milijarde dolara – 'koliko otprilike košta fakultetsko obrazovanje za 4 milijuna mladih ljudi'.

Obiteljska kuća ili stan, koji se u pravilu otplaćuju deset ili dvadeset godina, jedina je veća investicija prosječne američke obitelji i predstavlja glavnu komponentu životne ušteđevine.

Kalifornijski list piše da će posebno biti pogođene crnačke i obitelji južnoameričkog podrijetla, kojima je zajmove sve teže otplaćivati jer su – zbog svog u pravilu slabijeg kreditnog rejtinga – dobile zajmove s oštrijim uvjetima otplaćivanja.

******

Problem sa stanovanjem, ali posve druge vrste, ima i Kofi Annan, glavni tajnik Ujedinjenih naroda u odlasku. Kako piše dnevnik New York Sun, Kofi Annan je do 1997. godine – kada je postao prvi čovjek UN-a – stanovao u stambenoj zgradi u kojoj stanarine subvencionira država, jer su stanovi namijenjeni njujorškim obiteljima skromnijih primanja.

Nakon što je postao glavni tajnik, Kofi Annan i njegova supruga – izdanak jedne od najbogatijih obitelji u Švedskoj, primjećuje newyorški dnevnik – ustupio je subvencionirani stan svom bratu, te se preselio u službenu rezidenciju u kojoj nije plaćao nikakvu stanarinu. Brat Kofija Annana postao je ambasador Gane u Maroku, ali je stan u New Yorku ipak zadržao.

Newyorški dnevnik piše da se na stan sa subvencioniranom stanarinom – koju zapravo plaćaju newyorški porezni obveznici – u New York Cityju čeka u pravilu četiri godine. 'Nitko ne kaže da je Kofi Annan prekršio zakon. Međutim, Kofi Annan je proveo 10 godina u Ujedinjenim narodima podučavajući Amerikance kako bogati imaju obvezu pomagati siromašnima. Zbog čega se isto načelo ne bi primijenilo i na glavnog tajnika, za kojeg su – kako izgleda - američki građani plaćali najmanje 10 tisuća dolara godišnje subvenciju na stanarinu' – pita se novinar lista New York Sun.

XS
SM
MD
LG