Linkovi

Web stranica tjedna: prijelomni trenuci kemije


Današnji izbor web stranice tjedna ustvari je zbirka ključnih zbivanja u povijesti kemije. Među njima su stvarna mjesta – poput doma čovjeka koji je otkrio kisik, Josepha Priestlyja - ali i velika dostignuća – poput otkrića penicilina.

Američka kemijska udruga svojom zbirkom, nazvanom National Historic Chemical Landmarks, odaje počast povijesti svoje struke. "A svrha joj je da podsjeti i javnost i našu strukovnu zajednicu na mnoge raznolike doprinose kemije u Sjedinjenim Državama i u čitavom svijetu," kaže bivši predsjednik Američke kemijske udruge Ed Wasserman, koji je radio na programu, dostupnom na Internetu na adresi: acswebcontent.acs.org/landmarks.

Uzmimo za primjer, ugljikova vlakna. Ugljik može biti ekstremno tvrd – recimo, dijamant -, ili vrlo mekan – recimo, grafit u olovci. Tijekom pedesetih godina prošlog stoljeća, kemičari su pretvorili ugljik u vlakna iznimno dobrih osobina, što je rezultiralo razvojem čitave klase materijala koji se koriste u proizvodima od zrakoplova, pa do sportske opreme. "Oni, naravno, imaju čitav niz primjena. Često ih se koristi u sportskoj opremi, gdje na vrlo poželjan način udružuju osobine jačine, čvrstoće i laganosti," kaže Ed Wasserman.

Program Chemical Landmarks je započet 1993. godine, priznanjem bakelitu, prvom sintetičkom plastičnom materijalu, stvorenom prije gotovo čitavog stoljeća. Najnovije priznato 'povijesno kemijsko obilježje' je opet jedan potrošni proizvod – deterđent za pranje rublja. Nazvan Tide, deterđent kompanije Proctor and Gamble, bio je prvi ozbiljni sintetički deterđent, predstavljen javnosti 1946, nakon deset godina laboratorijskih istraživanja.

Wasserman ističe da je razvoj deterđenta zahtijevao velik napredak znanosti: "To vam obično ne pada na pamet kada kupujete deterđent za pranje vlastitog rublja. No, imenovanje Tidea za kemijski prijelomni događaj služi upravo tome da podsjeti ljude da i takav obični, svakodnevni proizvod uključuje veliku dozu sofisticirane znanosti u svoj postanak."

Ed Wasserman kaže da su ovi i drugi prijelomni trenuci u kemiji prikazani tako da se ne treba biti znanstvenikom da bi ih se shvatilo.

XS
SM
MD
LG