Linkovi

Bush: 'Sve opcije u Iraku u procesu razmatranja'


Predsjednik Bush predviđa još jednu tešku godinu u Iraku. Na tiskovnoj konferenciji danas u Bijeloj kući predsjednik je rekao kako su mnoge opcije u procesu razmatranja kako bi se smirilo nasilje u toj zemlji, između ostalog i povećanje broja američkih vojnika u Iraku.

Predsjednik Bush je izjavio da je 2006. godina bila teška za američke vojnike na službi u toj zemlji i za irački narod. Dodao je da će 2007. tražiti dodatne žrtve, dok pobunjenici i ekstremisti pokušavaju sabotirati mladu iračku demokratski izabranu vladu i primoraju na povlačenje američkih snaga. "Ulazimo u novu godinu s otvorenim očima glede izazova u Iraku i jednako otvorenih očiju glede naših ciljeva. Naši ciljevi ostaju slobodni demokratski Irak koji može sam upravljati sobom, braniti se, održati se sam i biti saveznik u ratu protiv terorizma".

Tijekom tiskovne konferencije predsjednik je rekao da je neprijatelj i dalje nemilosrdan i nasilan. Dodao je da sa svojim suradnicima stalno radi na tome da se pronađe nova revidirana strategija koja bi se mogla nositi s izazovima i osigurati naposljetku pobjedu. "Možemo na mudriji način rasporediti vojnike i resurse. Možemo više tražiti da učine naši irački partneri i to ćemo tražiti. Jedna stvar koju ne možemo učiniti jest napustiti milijune majki i očeva diljem Srednjeg istoka koji žele nadu i mogućnost za svoju djecu, što im teroristi i ekstremisti poriču".

Američki predsjednik je izjavio kako nije donio odluku o razmještanju postrojbi u Iraku. Međutim, ponovio je svoju namjeru da traži cjelokupno povećanje kopnene vojske i marinaca kako bi se mogli bolje nositi s globalnim ratom protiv terorizma na dugu stazu…Bijela kuća je izvorno sugerirala predsjedniku da obznani svoju revidiranu strategiju prema Iraku krajem ovog mjeseca u govoru naciji. Međutim taj je govor sad odgođen za sljedeći mjesec.

XS
SM
MD
LG