Linkovi

Joseph Barbera (1911-2006)


Legendarni hollywoodski animator crtanih filmova Joseph Barbera, među čijim se djelima nalaze klasici crtanog filma poput Toma i Jerryja i Kamenka i Kremenka, umro je u devedeset petoj godini života.

Filmski studio Warner Brothers priopćio je da je gospodin Barbera umro sinoć u svom domu u Kaliforniji, a uzrok smrti nije priopćen. On je zajedno sa svojim partnerom Williamom Hannom osnovao filmski studio Hanna-Barbera prije više od 50 godina. Njihov poduhvat ušao je u anale Hollywooda kao jedna od najboljih kompanija za filmsku animaciju koja je ispunjavala male i velike ekrane s serijama kao što su Tom i Jerry, Yogi Bear i Jetsons.

Tijekom godina Hanna i Barbera osvojili su brojne televizijske nagrade Emmy, a 1994. godine izabrani su u Kuću slavnih američke Akademija Umjetnosti i znanosti. Obojica su zajedno počeli raditi za filmski studio MGM 1937. i ubrzo su došli sa zajedničkom idejom o mački zvanoj Tom i mišu Jerryju. U jednom interviewu prije desetak godina gospodin Barbera je rekao da su ih u to doba svi odvraćali od takvog crtića. "Mačka i miš? To je potrošena stvar" – govorili bi. Postojali su u to vrijeme već mačke junaci kao što je bio Felix ili Ignatz, a da o Disneyevom Mickey Mouse i ne govorimo.

Desetljećima koja su uslijedila ova dva animatora zabavljala su generacije i generacije djece širom svijeta. Samo za Toma i Jerryja primili su sedam uglednih nagrada Američke filmske akademija, popularnih Oskara. Nakon što je studio Metro Goldwin Mayer odustao od daljnje proizvodnje crtanih filmova sredinom pedesetih godina prošlog stoljeća Hanna i Barnera osnovali su svoju vlastitu kompaniju. Tijekom svog partnerstva, koje je trajalo skoro šest desetljeća, ova dvojica animatora proizvela su preko 300 serija za televizijske mreže. Adaptirali su i neke stripove, te proizveli desetke cjelovečernjih filmoma sa svojim animiranim likovima.

Slušateljima u Hrvatskoj vjerojatno će najviše u sjećanju ostati, uz Toma i Jerryja, popularni Kamenko i Kremenko, koji nije bio samo namijenjem djeci i koji se u Hrvatskoj prikazivao tijekom sedamdesetih godina. Recimo na kraju da je Josepha Barbera rođen u Brooklynu 1911. godina, a njegov partner William Hanna umro je 2001.

XS
SM
MD
LG