Linkovi

Film tjedna: 'Pursuit of Happyness'


Will Smith glumi u drami sa sretnim završetkom, inače istinitoj priči o samohranom ocu koji iz beskućništva postaje uspješan biznismen. Alan Silverman razgovarao je sa Smithom o filmu "The Pursuit of Happyness".

Ranih osamdesetih godina prošlog stoljeća, u San Franciscu, izvjesni Chris Gardner bio je pun velikih planova, ali je jedva uspijevao zaraditi dovoljno da sa svojom mladom obitelji sastavi kraj s krajem. Nijedan od njegovih planova o velikim zaradama se ne ostvaruje i jedini stalni prihod u kuću dolazi od njegove supruge koja radi dvostruke smjene kao sobarica u hotelu. Kada joj postane svega dosta, ona objavljuje Chrisu da ga napušta, a on ustraje da njihov sin, Chris Junio, ostane s njim.

Chris je uvjeren da će mu neplaćeno volontiranje u prestižnoj brokerskoj firmi donijeti karijeru. Ali, kao samohrani otac sve teže uspijeva ostati na visini očekivanja. Izbačeni iz motelske sobe u kojoj su živjeli, otac i sin se nađu na ulici, spavajući u javnim zahodima na postajama podzemne željeznice kada ne uspiju naći prenoćište u skloništu za beskućnike. Na koncu, Chris i ostvari svoj san. Njegovo volontiranje se zaista pretvori u stalni posao, a kasnije otvara i vlastitu brokersku firmu s uredima u New Yorku, Chicagu i San Franciscu. Danas, on je multimilijunaš, a o svojim iskustvima govori brojnim zainteresiranima.

Will Smith kaže da ga je priča jako privukla, ali da se malo i skanjivao portretirati emocionalno vrlo nabijene događaje iz života jedne stvarne osobe. U susretu s pravim Chrisom Gardnerom, dobio je najvažniji savjet: 'Jednostavno, pokaži stvari kakve su bile.' No, Smith kaže da je upravo to i bilo velik izazov. Ovaj popularni glumac, zvijezda nekih od najvećih holivudskih hitova, zatekao se kako ponovno uči zanat pod redateljskom palicom talijanskog režisera Gabriela Muccina. "Gabriel mi je jedan rekao: 'ne poziraj kad si pred mojom kamerom.' Pitao sam ga što misli. Rekao je: 'Ti poziraš pred kamerom. Praviš grimase kao da patiš. Sad prestajemo raditi, a ti se vrati kad ćeš za pravo patiti.' On i Michael Mann su dva redatelja s kojima sam radio koji su prepoznali sve moje trikove; sve ono što ja znam kako koristiti da bih publiku nasmijao ili zaplakao, sve to oni izbiju iz mene nemilosrdno."

Michael Mann je režirao dramu "Ali" koja je Willu Smithu donijela najveća priznanja kritičara. U ovom sadašnjem filmu, očekivanja redatelja – kako kaže Smith – nisu bila jedina s kojima se mučio; tu je bio i drugi glavni lik filma, sin, kojega je tumačio njegov vlastiti devetogodišnji sin Jaden.

Will Smith kaže da ga je ovo iskustvo izmijenilo kao glumca, ali i kao roditelja. Nakon što su 10 do 12 sati svakoga dana provodili zajedno, kaže on, sa sinom je uspostavio potpuno novi odnos, kakav nikad ranije nije uspijevao niti zamisliti da postoji. Naslov filma – a i istoimene knjige Chrisa Gardnera – 'Potraga za srećom' – uzet je iz američke Deklaracije o neovisnosti, gdje je Thomas Jefferson to naveo kao jedno od neotuđivih prava građana. Smith kaže da je snimajući ponovno shvatio puno značenje te fraze.

XS
SM
MD
LG