Linkovi

Robert Gates novi ministar obrane


Robert Gates položio je prisegu kao novi američki ministar obrane umjesto Donalda Rumsfelda. Privatna ceremonija polaganja prisege obavljena je rano jutros, a službena je uslijedila nešto kasnije u Pentagonu. Predsjednik Bush imenovao je Gatesa na dužnost prošlog mjeseca kazavši da želi svježi pristup situaciji u Iraku.

Pred ministrom obrane Robertom Gatesom nalazi se jedan od najtežih zadataka u Washingtonu – nošenje sa složenom situacijom u Iraku. Postoji snažne sugestije da će od njega biti zatraženo da provede iznimno nepopularan plan upućivanja dodatnih više desetaka tisuća vojnika u tu zemlju. Bivši američki državni tajnik Colin Powell tvrdi da takav plan neće funkcionirati jer nema jasan cilj. Demokrati pak poručuju da su spremni podržati povećanje broja snaga u Iraku, ali jedino ukoliko ono bude kratkoročno i u sklopu šireg plana povlačenja američkih postrojbi.

Predsjednik Bush, međutim, uopće ne razmišlja na takav način. Pozivajući se na svoje izvore televizija ABC javlja da će se predsjednik najverojatnije založiti za povećanje broja vojnika koje neće trajati mjesecima već godinama. Ta opcija iznimno je nepopularna. Jedna anketa, naime, pokazuje da svega 17 posto Amerikanaca vjeruje da bi broj vojnika u Iraku trebalo povećati.

XS
SM
MD
LG