Linkovi

Iz Guantanama pušteno 18 osoba


Američka je vojska iz zatočeništva u Guantanamu pustila na slobodu 18 osoba, koje su vraćene u svoje zemlje. Prema priopćenju Ministarstva obrane, sedam je osoba upućeno u Afganistan, šest u Jemen, tri u Kazakstan te po jedna u Libiju i Bangladeš.

Riječ je o osumnjičenicima za terorizam koji su godinama držani u američkoj vojnoj bazi na Kubi, a većinom su zarobljeni u Afganistanu, početkom ovog desetljeća, ili kao pripadnici talibana ili kao osobe za koje se sumnjalo da su povezane s al-Qaidom.

Protiv njih nije bila podignuta optužnica. Njihovo puštanje na slobodu zatražilo je posebno istražno tijelo koje razmatra konkretne slučajeve zatočenih u Guantanamu.

U Guantanamu se u ovom trenutku nalazi 395 osoba. Ove godine, 114 ih je pušteno na slobodu ili predano vlastima u njihovim zemljama. U gotovo pet godina, iz zatočeništva u Guantanamu pušteno je 380 osoba.

Prva osoba iz ove skupine puštenih, državljanin Bangledeša, stigao je u svoju domovinu, gdje su ga preuzeli istražitelji tamošnje policije.

XS
SM
MD
LG