Linkovi

Bivši predsjednik George H.W. Bush o američko-kineskim odnosima


Bivši predsjednik George H.W. Bush pohvalio je napredak u odnosima Sjedinjenih Država i Kine, nazivajući ih 'najvažnijim doprinosom miru i napretku u ovom stoljeću'. Tijekom posjeta Pekingu, bivši je predsjednik takodjer komentirao ulogu Kine u medjunarodnim odnosima, ali je i naglasio zabrinutosti koje još postoje po pitanju nuklearne sigurnosti.

83-godišnji bivši američki predsjednik kaže da su odnosi Sjedinejnih Država i Kine znatno uznapredovali od kada je Kina postala otvoreno društvo i uvela tržišnu ekonomiju. "Prije skoro 60 godina, Sjedinjene Države i Kina pošle su različitim ekonomskim i političkim pravcima, što je vrlo brzo dovelo do njihovog razilaženja i razdvajanja. No, danas, znam da govorim i za našeg predsjednika i mnoge druge Amerikance kad kažem da toplo pozdravljam šansu da naše dvije zemlje krenu istim pravcem i nadoknade propuštene prilike iz prošlosti" - rekao je bivši predsjednik Sjedinjenih Država.

On je dodao da vjeruje da kineski čelnici žele imati konstuktivnu ulogu u svjetskoj politici, i kao primjer je naveo vodeću ulogu koju je Kina imala u humanitarnim naporima nakon tsunamija u Indoneziji. Takodjer je naglasio da je uloga Kine u pregovorima sa Sjevernom Korejom o pitanjima nuklearnog programa te zemlje bila nezamjenjiva, i pohvalio Kinu kao domaćina tih pregovora.

No, takodjer je rekao da Sjedinjene Države, očekuju da Peking u ovom trenutku poduzme odredjene korake kako bi se obeshrabrilo širenje nuklearnog naoružanja: "Mi se okrećemo ka Kini da upotrijebi svoj utjecaj i izvrši pritisak na Sjevernu Koreju, da bi se ta zemlja držala obveza danih glede nuklearnog programa. Istovremeno, u ovom trenutku osjećamo da je vrijeme da nam se Kina pridruži i zauzme odlučno stajalište glede iranskog nuklearnog programa."

Govoreći o ekonomskoj suradnji, gospodin Bush je pohvalio odnose Sjedinjenih Država i Kine, ističući očekivanja da će Kina postati treće po veličini izvozno tržište za američke prozivode u ovoj godini. No, upozorio je on, Kina treba poraditi na smanjivanju ogromne trgovinske neravnoteže na štetu Sjedinjenih Država, ili se izlaže riziku da Amerika uporabi zaštitne mjere.(žc)

XS
SM
MD
LG