Linkovi

S albumom 'X', sastav Fourplay opet u vrhu popularnosti


Petnaest godina nakon objavljivanja svog debitantskog albuma, sastav Fourplay se još ne uspijeva riješiti svog nadimka 'mekanih jazzista'. Kvartet, u kome su svi glazbenici i samostalno priznati i uspješni, vraća se s novim albumom koji je već u vrhu top-liste suvremenog jazza.

Deset albuma u 15 godina uopće nije loše kad se uzme u obzir da svaki član sastava Fourplay provodi mnogo vremena u vlastitim solističkim projektima ili u snimanju s drugim glazbenicima. Ali, kad god rasporedi to omogućuju, sva se četvorica ponovno sastanu za još jedan album ili turneju, jer - kreativnost ništa ne može zaustaviti. Kako kaže basist Nathan East: "Uvijek nađemo vremena da se okupimo, prvenstveno zato što nam je to toliko zabavno."

Individualni uspjesi članova sastava nisu poremetili ravnotežu cjeline. Kada je svojedobno veteran - pijanist Bob James došao na ideju o osnivanju sastava, nije bilo vođe, svaki je glazbenik bio ravnopravni partner. Do danas, njihova je glazba plod suradnje Jamesa, Easta, bubnjara Harveya Masona, te gitarista od 1997. Larryja Carltona; svi pridonose i u skladanju i u aranžmanima, te, na koncu i u produkciji svakog albuma. Jedna iznimka od pravila na njihovom novom albumu "X" je skladba Stevea Winwooda "My Love's Leaving", u kojoj je vodeći vokal Michael McDonald.

Sastav Fourplay je nedavno okončao svjetsku turneju koja ih je odvela do Južne Afrike, Japana, Kine, Indonezije, Malezije, Južne Koreje, Europe i, na koncu, dovela i na domaće tlo. U rujnu su nastupili na proslavi 50. obljetnice kluba Blue Note, u New Yorku. Naći će se i na dolazećoj dodjeli nagrada Grammy, u Los Angelesu, gdje je album "X" nominiran za najbolji pop instrumentalni album. Konkurencija, u istoj kategoriji, bit će samostalni album jednog od samih članova Fourplaya, Larryja Carltona, "Firewire".

XS
SM
MD
LG