Linkovi

Vista će kompjutere učiniti sigurnijima i lakšima za uporabu


Nakon brojnih odgađanja, kompanija Microsoft je službeno lansirala najnoviju verziju operativnog sustava Windows, nazvanu Vista, koja će zamijeniti pet godina stari Windows XP. Novi operativni sustav, za koji Microsoft kaže da će kompjutere učiniti sigurnijima i lakšima za uporabu, predstavljen je nedavno poslovnim korisnicima. Vista, naime, običnim potrošačima neće biti dostupna do iduće godine.

Vista je prvi novi operativni sustav Microsofta nakon pet godina. Njezino službeno predstavljanje javnosti je omogućilo direktoru Microsofta Steveu Ballmeru, da tog dana da znak za početak rada njujorške burze. "Teško da bismo mogli biti više uzbuđeni nego što smo sada kada s Vistom pokrećemo najveći val naših novih proizvoda ikad do sad, možda i najvažnije proizvode do sada - Microsoft Vistu i Microsoft Office 2007".

Microsoft kaže da će Vista učiniti kompjutere sigurnijima, kao i znatno snažnijima u radu, posebice kod grafički dinamičnih aplikacija. Udružena s Vistom je poslovno-uredska svita aplikacija Office 2007, koja unosi velike promjene u poznate programe Word, Outlook i Powerpoint. No, za sada u tim novinama mogu uživati samo poslovni korisnici. Ballmer kaže da će Vista ući u široku potrošnju krajem siječnja.

Microsoft očekuje da će do kraja 2007, više od 200 milijuna ljudi koristiti barem jedan od tih novih proizvoda. Trenutno, kako se procjenjuje, oko 800 milijuna osobnih kompjutera - odnosno 90 posto svjetskih kompjutera - koristi operativni sustav Windows. U razvoj Viste, Microsoft je uložio oko sedam milijardi dolara. Problemi sa sigurnošću softvera, međutim, odgodili su lansiranje Viste za više od dvije godine.

XS
SM
MD
LG