Linkovi

EU screening: 'Dva poglavlja dovršena, preostalo 31'


Pregovori su se makli s mrtve točke i, k tome, u ovom su procesu razdvojeni Turska i Hrvatska.

Nakon sporovoznog starta izgleda da će ova godina, što se pregovora tiče, ipak završiti s još dva ili tri otvorena pregovaračka poglavlja. Ovo je na pressici, nakon međuvladine konferencije kakvom se otvaraju pregovori po poglavlju ili skupini poglavlja, izjavio predsjedavajući Vijećem ministara, Finac Erkki Tuomioija.

Njegov zemljak, povjerenik za proširenje Olli Rehn inače ne smatra neuspjehom da je 13 mjeseci prošlo od završetka pretresanja sadržaja poglavlja 26. Obrazovanje i kultura pa do njegovog otvaranja i odmah privremenog zatvaranja, s tim da je tek nekidan završena kompletna procedura u Vijeću ministara.

Dakle, dva su poglavlja dovršena, preostalo je 31.

Pregovori će sada ići brže, obećali su predstavnici EU.

Sporije vjerojatno i ne mogu, ne za Hrvatsku i ne za sada. Jedina potencijalan prepreka izgleda da se uklanja: natezanje oko jadranske ribolovno – ekološke zone. Povjerenik Rehn je potvrdio da je obaviješten o razgovorima zainteresiranih zemalja te očekuje rješavanje problema - rekao je - 'u duhu dobrosusjedstva'.

'Kao odgovorna kandidatska zemlja obavještavamo članice i uskoro ćemo donijeti neke odluke o tome' - najavila je ministrica vanjskih poslova RH Kolinda Grabar – Kitarović ne elaborirajući načine kako će se pomiriti preuzete obaveze Zagreba da ne primjenjuje ZERP na susjede iz EU i namjeru da se one ukinu.

Ponedjeljak je obilježio i definitivno razdvajanje hrvatskih i turskih pregovora. Turska jeste podijelila ali ne i posvađala članice EU - one su imale različite poglede na sankcije radi nepoštivanja obaveza preuzetih tzv. Protokolom iz Ankare, otvaranjem luka i aerodroma za ciparske prijevoznike.

Dogovoreno je rješenje zadovoljilo sve, tvrde Finci o odluci da se ne otvara osam pregovaračkih poglavlja niti da se i jedno zatvori prije nego što spor oko Cipra ne bude razriješen.

XS
SM
MD
LG