Linkovi

Najpopularnija elektronika ove božićne sezone


I ove sezone kupovanja božićnih poklona najpopularnije su elektronske naprave. Analitičari kažu da trgovci nude velika sniženja kako bi potrošače naveli da što više potroše.

Američki kupci potrošit će prosječno 800 dolara za božićne poklone. Dio tog novca bit će utrošen na digitalne kamere, MP3 uređaje, video igre i druge elektronske naprave. Analitičari predviđaju da će najveći hit sezone biti novi plasma televizori čije su cijene već pale za deset posto. Scott Krugman iz Nacionalne federacije trgovaca kaže: "Prije nekoliko godina hit su bili DVD uređaji čija je cijena bila 20 dolara, prošle godine najbolje su se prodavali laptopi od 300 dolara, a ove godine veliki televizori visoke rezolucije koji koštaju manje od tisuću dolara."

Oni koji traže nešto manje i jeftinije mogu kupiti novi Microsoftov video uređaju Zune koji je konkurencija Appleovom I-podu. Ne samo što Zune ima veći ekran i što se njime može slušati radio već – kako kaže predsjednik Microsofta Bill Gates – nudi nešto što Ipod nema: mogućnost razmjenjivanja glazbe s drugim korisnima Zunea.

Proizvođači mobitela, pak, kažu da njihovi uređaji imaju sve te mogućnosti. Novi Nokiin model N-95 ima mogućnost globalnog satelitskog pozicioniranja, na njemu se može slušati glazba i gledati televizijski program.

Za one koji vole video igre Sony, Nintendo i Microsoft vode veliku bitku za tržište vrijednosti 20 milijardi dolara godišnje. Microsoftov X-Box ima veći broj igara, a Sony tvrdi da njegov Playstation 3 ima bolju grafiku. No s obzirom na visoku cijenu Playstationa od 600 dolara analitičari poput Jean Pierrea Auffreta vjeruju da bi Nintendov Wii, koji košta 300 dolara, mogao biti pravi hit među mlađim igračima.

XS
SM
MD
LG