Linkovi

Pinochetova smrt pokazala da Čile još uvijek ima problema u nadilaženju svoje mračne prošlosti


U Santiagu, glavnom gradu Čilea, policija je jučer vodenim topovima rastjerivala demonstrante koji su na ulicama slavili smrt generala Augusta Pinocheta, bivšeg čelnika vojne hunte. Organizacije za ljudska prava kažu da će bivši diktator biti upamćen po brutalnosti svog režima.

S jedne strane, prosvjednici su na policiju bacali kamenje i boce. Policija ih je pokušala zaustaviti na njihovu putu u centar grada. S druge strane, ispred bolnice gdje je liječen general Pinochet okupile su se stotine njegovih pristaša, mnogi u suzama.

Sebastian Bret iz organizacije Human Rights Watch kaže da Čile još uvijek ima problema u nadilaženju svoje mračne prošlosti. "Čile se još uvijek pokušava pomiriti s nasljeđem kojeg je Pinochet ostavio. I dok je zemlja krenula naprijed u mnogim smjerovima, još uvijek postoje nevjerojatno veliki problemi u smislu neobjašnjivih situacija koje se odnose na preko tisuću osoba koje su nestale tijekom Pinochetove vladavine. Za većinu se još uvijek ne zna njihova sudbina".

Pohvale i kritike bivšeg vojnog diktatora zabilježene su i diljem Europe. Glasnogovornik bivše britanske premijerke Margaret Thatcher izjavio je da je gospođa Thatcher ožalošćena viješću o smrti Augusta Pinocheta. Glasnogovornik vladajuće stranke u Španjolskoj, socijalista, nazvao je preminulog čileanskog generala 'prezira vrijednom ličnošću'. Priopćenje Bijele kuće navodi da u ovom trenutku Sjedinjene Države svoju pozornost upravljaju prema žrtvama vojne hunte Augusta Pinocheta, te prema obiteljima žrtava. Riječ je o jednom od najtežih razdoblja u povijesti Čilea – navodi se u priopćenju Bijele kuće. Priopćenje iskazuje priznanje narodu Čilea, koji je nakon odlaska Augusta Pinocheta s vlasti izgradio slobodno društvo i pravnu državu u kojoj se poštuju ljudska prava.

Ian Vasquez direktor je Projekta za globalnu ekonomsku slobodu pri Institutu Cato ovdje u Washingtonu. On kaže da je Pinochetova ekonomska politika utrla put današnjem gospodarskom uspjehu zemlje. "Njegova ekonomska politika visoke stope gospodarskog razvoja i modernizacije uistinu je odvojila Čile od drugih latinoameirčkih zemalja u pozitivnom smislu. I izvela ju je na put prema položaju razvijene zemlje. Njegove mjere bile su toliko popularne da su poslužile kao primjer mnogima u svijetu, uključujući i Sjedinjene Države gdje se vode razgovori o reformiranju saveznog mirovinskog sustava Social Security na temelju uspjeha čileanske mirovinske reforme".

Koliko mnogi nalaze pohvalne riječi o Pinochetovoj zasluzi za čileansku ekonomiju, toliko drugi vrlo glasno kritiziraju njegovu praksu glede poštivanja ljudskih prava. Amnesty International navodi da smrt Augusta Pinocheta podsjeća na važnost brzog suđenja onima koji krše ljudska prava – čemu je Pinochet izbjegao. Amnesty International poziva čileanske vlasti da nastave s istragama mučenja, otmica političkih protivnika, njihovih nestanka i smaknuća. Inače, mnogi se slažu da predstavlja svojevrsnu ironiju činjenica da je bivši čileanski diktator umro jučer na svjetski Dan ljudskih prava.

XS
SM
MD
LG