Linkovi

Reakcije na smrt Augusta Pinocheta


U Santiagu, glavnom gradu Čilea, policija je vodenim topovima rastjerala demonstrante koji su na ulicama slavili smrt generala Augusta Pinocheta, bivšeg čelnika vojne hunte. Demonstranti su na policiju bacali kamenje i boce. Policija ih je pokušala zaustaviti na njihovu putu u centar grada.

Ispred bolnice gdje je liječen general Pinochet okupile su se stotine njegovih pristaša, mnogi u suzama.

Pohvale i kritike bivšeg vojnog diktatora zabilježene su i diljem Europe. Glasnogovornik bivše britanske premijerke Margaret Thatcher izjavio je da je gospođa Thatcher ožalošćena viješću u smrti Augusta Pinocheta.

Glasnogovornik vladajuće stranke u Španjolskoj, socijalista, nazvao je preminulog čileanskog generala 'prezira vrijednom ličnošću'.

Priopćenje Bijele kuće navodi da u ovom trenutku Sjedinjene Države svoju pozornost upravljaju prema žrtvama vojne hunte Augusta Pinocheta, te prema obiteljima žrtava. Vladavina Augusta Pinocheta bila je jedan od najtežih časova u povijesti Čilea – navodi se u priopćenju Bijele kuće. Priopćenje iskazuje priznanje narodu Čilea, koji je nakon odlaska Augusta Pinocheta s vlasti izgradio slobodno društvo i pravnu državu u kojoj se poštuju ljudska prava.

Organizacija za ljudska prava Amnesty International navodi da smrt Augusta Pinocheta podsjeća na važnost brzog suđenja onima koji krše ljudska prava – čemu je Pinochet izbjegao. Amnesty International poziva čileanske vlasti da nastave s istragama mučenja, otmica političkih protivnika, njihovih nestanka i smaknuća.

Vlada Čilea objavila je da će Augustu Pinochetu biti doana počast kao bivšem zapovjedniku vojske, a ne šefu države. 91-godišnji Pinochet preminuo je jučer u vojnoj bolnici u Santiagu, nakon što je došlo do komplikacija uzrokovanih srčanim udarom.

Pinocheta se optužuje za brojna kršenja ljudskih prava, za njegove vladavine od 1973 do 1990. Procjenjuje se da je za vrijeme vojne hunte u Čileu ubijeno ili oteto oko tri tisuće političkih protivnika, većinom ljevičara. U vezi tih zločina, bivši je diktator nekoliko puta bio stavljan u kućni pritvor, no nikad nije stao pred sud - zbog lošeg zdravlja.

Augusto Pinochet je na vlast stupio 1973., za vrijeme teške ekonomske i političke krize u Čileu. U svrgavanju njegova prethodnika, socijalista Salvadora Allendea, pomogla mu je američka CIA.

Neki Čileanci odaju priznanje vladi Augusta Pinocheta zbog toga što je privatizirala industriju te otvorila put slobodno-tržišnom gospodarstvu. Drugi ga međutim kritiziraju zbog zabrane parlamentarne aktivnosti, kažnjavanja političkih protivnika te cenzure medija.

XS
SM
MD
LG