Linkovi

Film tjedna: 'The Holiday'


Dvije žene – jedna iz Engleske i jedna s juga Kalifornije – zamijene svoje kuće i način života tijekom zimskog odmora u novoj ljubavnoj komediji s Kate Winslet i Cameron Diaz u glavnim ulogama. Alan Silverman pogledao je za nas film "The Holiday".

Iris radi u Londonu i upravo je proživjela raspad ljubavne veze u kojemu joj je srce slomio jedan kolega s posla. Amanda radi u Hollywoodu, a njezina se ljubavna veza raspadne kada sazna da ju je mladić varao.

Kako se približavaju Božić i Nova Godina, niti jedna od njih dvije ne želi provesti blagdanske dane u okruženju koje ju podsjeća na ljubavno razočaranje. Ove dvije žene – koje se uopće ne poznaju – otkriju se preko Interneta i dogovore zamjenu svojih domova za vrijeme praznika. Nijedna ni ne sluti da ju putovanje preko pola svijeta dovodi do savršene ljubavi. Za Amerikanku Amandu, tog savršenog partnera glumi Jude Law.

U međuvremenu, u sunčanoj Kaliforniji, Engleskinja Iris susreće lik koji tumači Jack Black.

Cameron Diaz kaže da se svatko tko je ikad bio zaljubljen može poistovjetiti s likovima u filmu "The Holiday": "Svatko se može prepoznati u filmu. Ja sam mogla mirne duše biti bilo Amanda bilo Iris. Mislim da smo svi prošli kroz takve veze. To je život. Ljubav je životno putovanje u kojemu svatko pokušava shvatiti kako ono funkcionira i kako se vezu održava živom i zdravom."

Za Kate Winslet, komedija međusobnog odnosa likova pokazala se mnogo izazovnijom nego što je očekivala: "Bila sam jako uzbuđena što ću raditi nešto za mene potpuno novo. S jedne strane sam brinula 'mogu li biti smiješna?', s druge još nikad nisam glumila suvremenu Engleskinju. Imala sam puno uloga u kojima su likovi bili u povijesnom okruženju, u nekima sam bila suvremena Amerikanka, što je zahtijevalo poseban naglasak i izgovor, ali ovo mi je bilo posve novo. Nije bilo skrivanja iza perike, kostima ili naglaska ... to sam bila samo ja, s vlastitom kosom, vlastitim glasom i vlastitim naglaskom. Moram priznati da mi je to bilo prilično zastrašujuće."

Nancy Meyers je napisala scenarij i režirala film "The Holiday". Ona se već okušala u tom žanru s filmovima "What Women Want" i "Something's Gotta Give". Kako kaže, žanr nije ono što ju privlači takvoj temi; jednostavno, voli pisati o ženama, o stvarima koje se događaju ljudima u njihovim stvarnim životima. No, i glavne zvijezde i redateljica se slažu da film nije samo namijenjen ženama, niti gleda stvari samo iz njihove perspektive. I Jude Law i Jack black tumače likove koji i sami prolaze kroz vlastite ljubavne izazove.

U filmu se pojavljuje i holivudski veteran Eli Wallach kao iskusni scenarist koji zna kako ljubav funkcionira u filmu. Lomitelje srca dviju žena glume Rufus Sewell i Edward Burns. Dodajmo da su, u pravom stilu redateljice Nancy Meyers, scene s obje strane Atlantika smještene u spektakularno lijepim stambenim prostorima.

XS
SM
MD
LG