Linkovi

Iseljeni Hrvati - potencijalna ulagačka sila


Danas i sutra se u Las Vegasu sastaje skupina iseljenih Hrvata koji su zainteresirani za investiranje u Hrvatsku. Svjetski skup Hrvata – kako je nazvana konferencija u Las Vegasu – ima za cilj otvoriti putove za povećane investicije Hrvata iz inozemstva, te, na taj način, bolje povezivanje iseljene Hrvatske s maticom.

Slična ideja bila je povod skupa iseljenih Hrvata organiziranih u takozvanu Grupu 100, prije dvije godine, u Clevelandu. No, unatoč značajnijoj državnoj potpori i nazočnosti četvero ministara, konkretni rezultati su izostali.

Jedan od koordinatora skupa u Las Vegasu, Marko Rudela, uvjeren je u njegov uspjeh. Prema njegovim riječima, najmanje 279 iseljenih Hrvata pokazalo je zanimanje za ulaganje u investicijsku Banku: "Mi danas plaćamo nekom drugom kreditne kartice. Mi nekom drugom plaćamo za osiguranje, nekom drugom plaćamo za račun, od nekog drugog posuđujemo novac. Kad se sastanemo u Las Vegasu, vjerujem da ćemo već tu imati pet milijuna dolara ili deset milijuna. Ako netko misli da je to mali novac, on se teško vara."

Rudela procjenjuje da samo u Sjevernoj Americi živi oko 50 tisuća ljudi hrvatskog podrijetla s pojedinačnim bogatstvom većim od milijun dolara. Oni svaki za sebe ništa ne predstavljaju, ali, ako se udruže, onda bi mogli biti – kako kaže Rudela – investicijska sila. On dodaje da su neophodne i promjene u hrvatskom državnom sustavu kako bi bolje funkcionirao i na taj način lakše privukao kapital iz inozemstva.

Na skupu u Las Vegasu, kako se očekuje, sudjelovat će oko 80 potencijalnih investitora.

XS
SM
MD
LG