Linkovi

Jean Kirkpatrick (1926-2006)


Bivša američka veleposlanica pri Ujednjenim narodima Jean Kirkpatrick umrla je jučer u osamdesetoj godini života. Gospođa Kirkpatrick u mladosti je bila član Demokratske stranke, a kasnije je prešla među republikance gdje je dostigla status junakinje među mnogim konzervativcima koji su došli na vlast s Ronaldom Reaganom osamdesetih godina prošlog stoljeća. Ona je tvorac teorije po kojoj se autoritarne desničarske diktature mogu na miran način transformirati u demokracije, dok totalitarne ljevičarske komunističke diktature moraju biti svrgnute nasilnim metodama. Njene knjige i djelo bili su središnji motiv hladnoratovske politike sredinom osamdesetih godina.

Kao prva Amerikanka koja se našla na veleposlaničkom mjestu u svjetskoj organizaciji, Jean Kirkpatrick je dobila 1985. godine Medalju časti, najviše američko civilno odličje. U obrazloženju dodjele nagrade kaže se da je njezino djelo – citiramo – "rad beskrajno artikulirane zagovornice koristi slobode i neumorne braniteljice uljuđenosti Zapada".

Danas je američka misija pri Ujedinjenim narodima odala minutom šutnje posljednju počast gospođi Kirkpatrick. Nakon toga je američki veleposlanik pri svjetskoj organizaciji u odlasku John Bolton zajecao osvrćući se na smrt svoje prijateljice i kolegice. Rekao je da se Jean Kirkpatrick jasno zalagala za slobodu u svijetu i ideju da je u američkom interesu kad se sloboda širi. Uz čelni položaj u Ujedinjenim narodima gospođa Kirkpatrick je služila i u Vijeću za nacionalnu sigurnost tijekom administracije predsjednika Reagana. Uz to predavala je na uglednom washingtonskom sveučilištu Georgetown i radila u konzervativnom Institutu American Enterprise. Godine 1974. objavila je knjigu Politička žena, koja se smatra prvi značajnijim djelom o ulozi žena u suvremenoj politici. Dodajmo i to da je 2001. godine Jean Kirkpatrick sudjelovala ovdje u Washingtonu na simpoziju priređenom u povodu desete godišnjice pada Vukovara.

XS
SM
MD
LG