Linkovi

'Lopta je na predsjednikovoj strani igrališta' - kongresne reakcije na prijedloge o promjeni strategije u Iraku


Gorljiva i dugotrajna rasprava o američkoj politici u Iraku sada je dobila novu dimenziju nakon što je dvostranačka radna skupina za Irak objavila svoje izvješće. Kako javlja Jim Malone, stručnjaci za vanjsku politiku i kongresni zastupnici iz obje političke stranke nadaju se da će preporuke iznesene u ovom izvješću pomoći u uobličavanju novog nestranačkog pristupa stabiliziranju Iraka i povratku američkih vojnika kući.

Poruka desetočlane radne skupine bila je bezobzirno iskrena. Sadašnja politika administracije predsjednika Busha prema Iraku ne funkcionira i potrebne su izmjene kako bi se spasila misija. Bivši demokratski kongresnik Lee Hamilton supredsjedatelj je ove radne skupine: "Situacija u Iraku je ozbiljna i pogoršava se. Brod naše države ušao je u nemirne vode. Sad mora utvrditi novi smjer prema naprijed."

Među glavnim preporukama nalazi se prenamjena uloge američkih snaga iz borbenih u aktivnosti podrške i obuke Iračana s ciljem da povlačenje većeg dijela američkih vojnika počne početkom 2008. godine. Radna skupina također je pozvala na nova diplomatska nastojanja prema Iranu i Siriji u nadi da bi se moglo početi s regionalnim pregovorima o budućnosti Iraka.

Političari iz obje američke stranke nestrpljivo su čekali preporuke Radne skupine za Irak mjesecima u nadi da će one predstavljati plan za uspješno privođenje kraju vojne nazočnosti u Iraku, koja je podijelila američku javnost. Charles Grassley republikanski je senator iz Iowe: "Nećemo provesti ostatke naših života u Iraku. Mi im želimo pomoći da obuzdaju pobunu, međutim, nećemo zauvijek ostati tamo."

Demokratski senator Harry Reid iz Nevade kaže da ono što će se sljedeće dogoditi ovisi o Bijeloj kući: "Lopta je na predsjednikovoj strani igrališta. Sad je na njemu da provede preporuke ovog povjerenstva, ove radne skupine."

Predsjednik Bush nema obvezu postupiti u skladu s ovim preporukama. Politički analitičar sa sveučilišta Virginije Larry Sabato kaže da će izvješće radne skupine za Irak povećati pritisak na predsjednika da izvrši izmjene politike prema Iraku: "Predsjednik mora učiniti mnoge prilagodbe i u ovom trenutku ima vrlo malo izbora. Čak i konzervativni republikanci, kao i neki neokonzervativci, napuštaju brod i daju na znanje da je aktualna politika neodrživa."

Pritisak će se nastaviti i od strane male skupine demokrata koji traže da Kongres prekine financiranje misije u Iraku. Poslušajmo demokratskog kongresnika hrvatskog podrijetla iz Ohioa Dennisa Kucinicha: "Prestanite rasipati novac. Prestanite rasipati ljudska živote. Dovedite vojnike kući i prekinite dotok novca za nastavak rata."

Međutim, mnogi kongresni zastupnici nadaju se da će preporuke radne skupine položiti temelj za novi nestranački konsenzus o nastavku politike u Iraku. Bivši dužnosnik Ministarstva obrane Lawrence Korb sad je analitičar Instituta za američki napredak u Washingtonu: "Ne vjerujem da će se odmah vidjeti promjene, međutim, vjerujem da će se vidjeti početak novog smjera, jer vjerujem da predsjednik shvaća da su Amerikanci svoje rekli na izborima i da nisu bezgranično strpljivi."

Neki analitičari su pesimističniji. Danielle Pletka je stručnjakinja za vanjsku i obrambenu politiku pri američkom Institutu Enterprise u Washingtonu: "Čovjek bi pomislio da će ovo biti sretni trenutak da se postigne konsenzus o tome kako nastaviti dalje. Međutim, ne vjerujem da je to vjerojatno. Jedan od razloga za to je što je vrlo teško dokučiti što učiniti dalje. Nijedna od ovih preporuka nije magično rješenje i kako to nije slučaj, bit će vrlo teško okupiti ljude iz obje stranke oko bilo kojeg niza ideja."

Pritisak na predsjednika da usvoji neke od preporuka iz Izvješća radne skupine za Irak mogao bi se još povećati u siječnju kad demokrati preuzmu kontrolu nad oba doma Kongresa.

XS
SM
MD
LG