Linkovi

Bush i Blair razgovarali o Izvješću radne skupine za Irak


Danas su u Bijeloj kući predsjednik Bush i britanski premijer Blair vodili razgovore o Izvješću radne skupine za Irak i preporukama koje su u njemu iznesene. Do susreta dvojice čelnika dolazi samo dan nakon što je spomenuti dvostranački panel priopćio da američka politika u Iraku ne funkcionira.

Nakon razgovora predsjednik Bush je na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji izjavio da je sadašnja razina nasilja u Iraku zabrinjavajuća i da je – citiramo – "situacija loša u Iraku". Po riječima američkog predsjednika, nasilju u velikoj mjeri pridonose ekstremisti iz stranih zemalja. George Bush je rekao da cijeni sve savjete koje dobiva o Iraku te da je izvješće ovog desetočlanog panela tek prvo u nizu koje će se naći na njegovom radnom stolu.

Američki predsjednik je pohvalio duh radne skupine koja je izvješće sastavila rekavši da ona pokazuje kako ljudi sa suprotnih strana političkog spektra mogu se zajednički pozabaviti nekim problemom. "Mislim da je ovo izvješće odlično u smislu da pokazuje što je moguće. Kongres neće prihvatiti svaku preporuku Izvješća, a niti će to učiniti administracija. Međutim, u njemu postoji mnogo vrlo bitnih prijedloga i preporuka i mi ih moramo ozbiljno razmotriti".

Premijer Blair je izjavio da je podrška iračkoj vladi, konkretno u regiji, ključna za njezin uspjeh. On je dodao da neki ekstremisti dobivaju pomoć od iračkih susjeda. "Osnovni razlog što imamo probleme u dijelovima Iraka, i mi to znamo vrlo dobro na jugu te zemlje, jest u tome što Iran, primjerice, financira i pomaže terorizam".

Premijer Blair kaže da je jako teško pretjerati kad se opisuje ozbiljnost situacije u Iraku. Međutim, primijetio je da jedna stvar na koju američka radna skupina za Irak nije pozvala jest trenutačno i bezuvjetno povlačenje, jer svi žele naći soluciju u kojoj će demokracija moći uhvatiti korijena i u kojoj će okončati nasilje u zemlji.

XS
SM
MD
LG