Linkovi

U Izvješću  s preporukama za Irak kaže se da politika predsjednika Busha 'ne funkcionira' i poziva  se na veće strateške zaokrete


Nestranačka radna skupina za Irak u svom je dugoočekivanom izvješću ustvrdila kako politika predsjednika Busha prema Iraku ne funkcionira i pozvala je na veće "zaokrete" u strategiji. Supredsjedatelj tog panela, bivši demokratski kongresnik Lee Hamilton izjavio je radna skupina predlaže povlačenje svih američkih borbenih brigada koje nisu nužne za zaštitu snaga da se povuku iz Iraka do prvog tromjesečja 2008. godine. Lee Hamilton je rekao kako je radna skupina za Irak iznijela tri ključne preporuke – izmjenu u primarnoj misiji američkih snaga u Iraku, prikladnu akciju iračke vlade kako bi se ostvarili zacrtani ciljevi i nova diplomatska i politička nastojanja u Iraku i cijeloj regiji.

Drugi supredsjedatelj panela – bivši američki državni tajnik James Baker - izjavio je da radna skupina traži petostruko povećanje američkih snaga koje djeluju s iračkim vojnicima s oko 4 tisuće na 20 tisuća. Međutim, gospodin Baker je dodao kako njegov panel ne preporuča povećavanje ukupnog broja američkih vojnika u Iraku, jednostavno zbog toga što takve snage nisu na raspolaganju. Također radna skupina poziva na veliku diplomatsku ofenzivu u kojuu bi bile uključene Sirija i Iran.

Rano jutros članovi radne skupine za Irak uručila su predsjedniku Bushu primjerak izvješća, koje su sastavili ugledni vanjskopolitički stručnjaci. Stigli su u Bijelu kuću jutros prije svitanja kako bi predsjedniku uručili primjerak svog izvješća. "Ovo izvješće daje vrlo oštru procjenu situacije u Iraku. Riječ je o izvješću u kojem se iznose neki vrlo zanimljivi prijedlozi i mi ćemo djelovati pravovremeno".

Susret je trajao oko sat vremena, a nakon toga predsjednik se s članovima radne skupine nakratko pojavio pred novinarima. "Za stolom su sjedili muškarci i žene iz obje političke stranke koji su proveli mnogo vremena promišljajući o tome kako da se postigne napredak u Iraku i na Srednjem istoku i ne mogu im dovoljno izraziti svoju zahvalnost na tome što su učinili".

U svojim izjavama predsjednik nije govorio o pojedinostima izvješća i ne očekuje se da će to učiniti prije negoli Bijela kuća bude imala dovoljno vremena da ga temeljito prouči…Inače, ovaj panel je proveo mjesece proučavajući situaciju u Iraku i izrađujući prijedloge o diplomatskom i vojnom zaokretu. Bijela kuća je surađivala s radnom skupinom i opetovano je izjavljivala da pozdravlja preporuke. Međutim, dužnosnici Bijele kuće su također jasno dali do znanja da administracija provodi i svoju vlastiti reviziju politike prema Iraku te da je ovo izvješće tek jedan od izvora savjeta koji dolaze do predsjednika.

Nakon što je primio izvješće George Bush je najavio da će ga ozbiljno uzeti u razmatranje te je zatražio od članova Kongresa da učine isto. "Ovo izvješće će nam svima dati priliku da pronađemo zajedničke interese za dobrobit zemlje – ne za Republikansku stranku ili Demokratsku stranku, već za dobrobit zemlje".

Iz Bijele kuće članovi radne skupine uputili su se na Capitol Hill gdje su kongresne zastupnike upoznali sa sadržajem izvješća, prije negoli su naposljetku točno u 11 po lokalnom vremenu u Washingtonu predstavili izvješće američkoj javnosti.

******

Autori izvješća James Baker i Lee Hamilton video linkom su jučer bili povezani s iračkim premijerom Nourijem al-Malikijem. Priopćenje premijerova ureda navodi da se govorilo o potrebi jačanja lokalnih vlasti, boljeg opremanja iračke vojske, te važnosti regionalnih diplomatskih napora.

Obje su strane odbacile ideju sazivanja međunarodne konferencije o Iraku.

Premijer kurdskih područja u Iraku Nechirvan Barzani izjavio je za Glas Amerike da je izvješće američke radne grupe za Irak – po njegovom mišljenju – nepotpuno. Barzanija najviše smeta što radna grupa nije posjetila Kurdistan te razgovarala s tamošnjim vlastima.

******

Na nalaze radne grupe reagirali su i demokrati. Buduća predsjedateljica Zastupničkog doma, Nancy Pelosi, izjavila je da izvješće podržava poziciju Demokratske stranke, prema kojoj je politika predsjednika Busha u Iraku neuspješna te se mora promijeniti. Nancy Pelosi je rekla da njezina stranka već duže vrijeme tumači da bi američka vojska u Iraku trebala imati logističku ulogu, a ne bi trebala sudjelovati u borbama. Demokrati žele surađivati s predsjednikom kako bi se izlaz iz rata pronašao što prije – rekla je gospođa Pelosi.

XS
SM
MD
LG