Linkovi

Predsjednički izbori 2008. - 'majka svih izbora'?


Dnevnik Christian Science Monitor koji izlazi u Bostonu piše o izuzetno velikom broju potencijalnih predsjedničkih kandidata koji se spremaju objaviti svoju kandidaturu za Bijelu kuću, na izborima u jesen 2008.

Od poznatijih republikanaca tu su senator John McCain, bivši gradonačelnik New Yorka Rudolph Giuliani, možda i bivši predsjedatelj Zastupničkog doma Newt Gingrich. Od demokrata – tu je senatorica Hillary Clinton, njezin kolega Barack Obama, te bivši dopredsjednik Al Gore. O kandidaturi razmišlja – ili ju je već najavilo - i nekoliko manje poznatih guvernera, senatora ili kongresnika.

Ukratko – kako se izrazio jedan izborni strateg Demokratske stranke – sljedeći predsjednički izbori bit će 'majka svih izbora', barem po jačini kandidata. 'McCain, Giuliani, Hillary Clinton, Barack Obama, Al Gore – sve su to ljudi koji podižu temperaturu bilo gdje gdje dođu' – tvrdi ovaj stručnjak.

No, razmjerno velika grupa predsjedničkih aspiranata mogla bi se vrlo brzo i prorijediti – prognozira dnevnik iz Bostona, ukazujući na činjenicu da svaki od kandidata treba skupiti dovoljno novaca za kampanju, organizirati vlastitu izbornu 'mašineriju' u svakoj od saveznih država, te se izboriti i na medijskom planu za ulogu predvodnika i favorita.

A kako to čini jedan od potencijalnih predsjedničkih kandidata, demokratski senator iz Illinoisa Barack Obama – opisuje današnji New York Times. Ovaj je karizmatski mladi političar javnost već na izvjestan način osvojio svojom životnom pričom koja simbolizira suvremenu Ameriku: otac Baracka Obame je naime iz Kenije, dok mu je majka bjelkinja iz Kanzasa.

New York Times piše o Obaminom posjetu New Yorku - 'inače 'teritoriju Hillary Clinton' - gdje se Barack Obama susreo s nizom čelnih donatora Demokratske stranke, među njima i Georgeom Sorosom.

Iako Hillary Clinton u New Yorku, a i inače, ima u odnosu na Baraka Obamu veliku prednost što se tiče organizacije i novca, jedan donator izjavio je za newyorški list da je bilo korisno upoznati 'mladu nadu' Demokratske stranke – 'pogotovo ako bivša prva dama, a danas senatorica, Hillary Clinton ipak odustane od izborne utrke za Bijelu kuću'.

XS
SM
MD
LG