Linkovi

NASA: Baza na Mjesecu do 2020.


Prema planiranju Američke agencije za istraživanje svemira, NASA-e, boravak ljudi na Mjesecu najvjerojatnije će početi na jednom od polova. Kako je izjavio jedan od planera istraživanja Douglas Cooke, polovi su sigurniji za boravak i imaju umjerenije temperature. Ne samo što nude područja koja su pod stalnom sunčevom svjetlošću, nego pružaju i lokacije u trajnom mraku za očuvanje leda koji se može koristiti za održavanje života i kao izvor kisika i vodika za gorivo. Cooke kaže da će najvjerojatnija lokacija baze biti krater Shackleton, na mjesečevom južnom polu, ali da će odluka biti donesena tek nakon što letjelica Lunar Reconnaisance Orbiter okonča kartografiranje Mjeseca. Ta će letjelica biti lansirana 2008. godine.

Isprva, na Mjesecu će boraviti po četiri astronauta, a njihov broj će se povećavati kako bude rasla baza. Vozilo koje će astronautima služiti na površini Mjeseca bit će dizajnirano do 2013. godine, kaže jedan od direktora istraživačkog programa, bivši astronaut Scott Horowitz. Plan je da se raspolaže vozilom sposobnim za obavljanje mnogo funkcija ... nešto poput kamioneta opće namjene, kaže Horowitz i dodaje: Od prijevoza posade, do tereta, bilo robotski ili pod upravom vozača.

NASA je izradila okvire programa istraživanja Mjeseca nakon obimnih konzultacija sa znanstvenicima, aeronautičkom industrijom, kao i agencijama za istraživanje svemira četrnaest zemalja. Sjedinjene Države će osigurati prijevoz do Mjeseca, izgraditi inicijalnu infrastrukturu baze i osigurati komunikacije, navigaciju i uvjete za kretanje otvorenim prostorom. Ali, kako je rečeno, vrata su široko otvorena drugim zemljama da pruže druge vrste podrške, uključujući boravišne prostore, opskrbu energijom, kao i razvitak i uporabu mjesečevih resursa.

XS
SM
MD
LG