Linkovi

Teksašani godišnje kupe 300 tisuća 'pickup' kamioneta


Možda zvuči čudno, no činjenica je da milijune Amerikanaca automobili uopće ne zanimaju. Zanimaju ih manji kamioni, odnosno terenski kamioneti. Riječ je o vozilima s kabinom za dvoje i dugim, ravnim prtljažnikom u kome možete prevoziti drva, ili vaš stari frižider, pa čak i jedno ili dva manja stabla. Današnji “pickupi”, odnosno kamioneti prave se u raznim varijantama, i donose automobilskoj industriji dosta novca. Po nekim istraživanjima, Fordov tip F “pickup” kamiona, svake godine donosi toj kompaniji čak pola ukupne godišnje zarade.

Teksašani su prvi na popisu kupaca - kupuju više od 300 tisuća kamioneta godišnje. To je djelomično i zbog toga što su mnogi od njih rančeri, te svakodnevno nešto prevoze - bilo bodljikavu žicu, bale sijena, lovačke pse, ili nešto treće. No, čak i oni koji žive u velikim gradovima kao što su Dallas, Houston, Fort Worth i San Antonio voze terenske kamionete, jer Teksas, kaubojske čizme i “pickup” jednostavno idu zajedno.

Upravo zbog toga se velike auto kompanije natječu koja će proizvesti što veće i jače “pickupe”, koji se onda izlažu na godišnjem sajmu - Texas State Fairu. Prošlog mjeseca, na jednom takvom sajmu izložen je Fordov F-450 Super Duty pickup kamion, podignut na vrh bušačeg naftnog tornja! Onaj proizvodjač kamioneta koji uspije osvojititi srca Teksašana, uspjet će osvojiti i srca ljubitelja “pickupa” širom Amerike, rekao je za Wall Street Journal, glavni menadžer ovog sajma.

Takodjer prošlog mjeseca, japanska je kompanija Toyota otvorila u Sjedinjenim Državama veliku tvornicu automobile vrijednu milijardu i 200 milijuna dolara, u kojoj će se proizvoditi veliki i jaki Tundra pickup kamioni. Vjerojatno možete pogoditi u kojoj se saveznoj državi ova tvornica nalazi. Naravno, u Teksasu.

XS
SM
MD
LG