Linkovi

Bush: Uspjeh iračke vlade ovisi o uspjehu iračkih snaga sigurnosti


Komentirajući svoj ovotjedni sastanak s iračkim premijerom, predsjednik Bush je rekao da je Nouri al-Maliki vrlo jasno postavio da irački narod ne želi podjelu zemlje. Ona bi – kako je rekao Maliki – samo dovela do još više sektaškog nasilja. Američki predsjednik je kazao da uspjeh iračke vlade ovisi o uspjehu iračkih snaga sigurnosti, dodavši da su se obojica složili da obuku iračkih postrojbi treba provoditi brže i u mnogo većem broju. Gospodin Bush je izjavio da će surađivati s američkim čelnicima iz obje stranke u postizanju konsenzusa oko najboljeg načina rješavanja pitanja Iraka.

U međuvremenu, visoki čelnik iračkih šijita – koji se u ponedjeljak sastaje s predsjednikom Bushom u Washingtonu – odbacio je sugestiju Ujedinjenih naroda o održavanju međunarodne konferencije o Iraku. Abdul Aziz al-Hakim, čelnik vrlo moćnog Vrhovnog vijeća za islamsku revoluciju u Iraku, rekao je da bi rasprava o iračkim pitanjima na međunarodnoj konferenciji bila nerazumna i neispravna; rješenje sukoba u Iraku treba doći iznutra, kazao je al-Hakim.

Bijela kuća je objavila da se predsjednik Bush u siječnju namjerava sastati i sa čelnikom iračkih sunita Tarekom al-Hashemijem.

XS
SM
MD
LG