Linkovi

Knjiga tjedna: 'Sakupljači', Davida Baldaccija


U novom romanu Davida Baldaccija "Sakupljači" – "The Collectors" –, ponovno se pojavljuju četiri sredovječna čudaka, koji se povremeno sastaju i razglabaju teorije političke zavjere, predstavljeni u prošlogodišnjem Baldaccijevom romanu "Klub deva". Četiri člana Kluba deva pokušavaju ponovno rasvijetliti jedno ubojstvo na 'visokoj razini'.

U "Klubu deva" ubijen je bio izmišljeni američki predsjednik, u "Sakupljačima", između ostalih, predsjedatelj Zastupničkog doma. Uz njega na samom početku pogiba i direktor Odjela za rijetke knjige i specijalne zbirke Kongresne knjižnice, kojeg bivši agent CIA-je i član Kluba deva pronalazi u knjižničnom sefu gdje bi trebao biti zaštićen.

Međutim, uz politički zaplet, u svom novom romanu Baldacci isprepliće i paralelnu radnju koja se naoko bavi običnim kriminalom – zavodljiva prevarantica Annabele pomno planira operaciju prijevare korisnika bankomata u jednoj kockarnici u Atlantic Cityju.

Još jednom Baldacci je napisao triler u kojem je briljantno stvorio fascinantne likove i iskompilirao politička ubojstva s vrhunskom financijskom intrigom. Autor kaže kako su članovi Kluba deva atipični junaci trilera, kojima inače dominiraju mladi, atraktivni i fizički spremni likovi: "Oni nemaju mnogo toga što ide u njihovu korist osim iskustva i možda stvari koje su usput naučili. Sviđa mi se ideja da iskustvo nadmašuje mladost. Oni su mi poslužili kao sredstvo da tu ideju eksponiram."

Međutim, iako njegovi anti-junaci možda nisu tipični za političke trilere, mnogi drugi elementi ovog žanra su na svom mjestu, a ponajprije napeta radnja koja čitatelja drži u neizvjesnosti do samoga kraja. Unatoč općeg laganog tona ovog romana, radnja ima neke vrlo ozbiljne aspekte. Posebno bezobziran je glavni negativac Sakupljača, četrdesetogodišnji agent CIA-je Roger Seagraves, koji je premješten na administrativnu dužnosti unutar agencije i koji sve podređuje svojim osobnim dobicima. Sleđujuće metodičan u svojim postupcima, on skuplja suvenir sa svake od svojih žrtava. Kad ga "otkriju" neki moćnici američke vojne industrije, cijela radnja dobiva posve novi aspekt. Seagraves bi lako mogao predstavljati negativni primjer onoga što se događa kad čovjek "obučen za ubijanje" bude povučen na činovnički posao.

David Baldacci svoj lik uspoređuje s igračima američkog nogometa nakon završetka karijere, kojima nedostaje nasilnost tog sporta. Roman započinje svojevrsnim uvodom u ovog negativca: "Roger Seagraves izišao je iz zgrade američkog Capitola nakon jednog zanimljivog sastanka koji je, na sveopće iznenađenje, imao vrlo malo veze s politikom. Te je večeri sjedio u dnevnoj sobi svoje skromne kuće u jednom predgrađu nakon što je donio neke vrlo važne odluke. Morao je nekoga ubiti i taj netko je bio vrlo značajna meta. Umjesto da na to gleda kao na zastrašujući prijedlog, on je to doživljavao kao vrijedan izazov. Sljedećeg jutra odveo se u svoj ured u sjevernoj Virginiji. Sjedeći za radnim stolom u tijesnom natrpanom prostoru, nalik drugima u istom koridoru, u glavi je sastavio ključne dijelove svog zadatka. Seagraves je naposljetku odlučio da će sam obaviti cijeli posao, nespreman da vjeruje nekom drugom. Ubijao je on i prije, mnogo puta zapravo; jedina razlika je u tome što to sad neće biti u ime vlade. Ovaj put to je u potpunosti za njega."

S druge strane, lik Annabelle predstavljen je u znatno dopadljivijim tonovima. Iako je riječ o kradljivici koja preže pred malo čime, Baldacci navede čitatelja da zavoli ovaj lik. Na kraju shvatimo da njezina desetke milijuna dolara vrijedna prevara zapravo predstavlja osvetu vlasniku kockarnice zbog 'grijeha' prema njenoj majci.

Kao i druge Baldaccijeve knjige i ovu je objavila izdavačka kuća Warner Books.

XS
SM
MD
LG