Linkovi

Carter predlaže konferenciju o Iraku


Bivši američki predsjednik Jimmy Carter pozvao je na održavanje međunarodne konferencije kako bi se popravila šteta nanesena ratom u Iraku. U izjavi za Glas Amerike, bivši američki čelnik rekao je da bi takva konferencija predstavljala jamstvo Iračanima da međunarodna zajednica vodi računa o njima. Prema mišljenju Jimmyja Cartera, na takvoj konferenciji trebali bi sudjelovati susjedi Iraka, europske zemlje, Sjedinjenje Države i ostali.

Irački dužnosnici procjenjuju da je prošlog mjeseca živote izgubilo više od 1,800 ljudi što predstavlja povećanje od 40 posto u odnosu na listopad. Prošlog tjedna Ujedinjeni narodi su izvijestili o još većem broju poginulih civila. Objema procjenama zajedničko je povećanje broja civilnih žrtava.

U najnovijem nasilju, iračke snage, potpomognute američkim helikopterima, sukobile su se sa sunitskim pobunjenicima u jednoj četvrti Bagdada. U okršaju je poginuo jedan irački vojnik te najmanje još dvije osobe. Od eksplozije automobila bombe i u drugim napadima u iračkom glavnom gradu poginulo je još šest osoba, a američka vojska je izvjestila da su koalicijske snage u nizu akcija ubile dvojicu pobunjenika te pritvorile 27 osumnjičenika.

XS
SM
MD
LG