Linkovi

Svjetski dan borbe protiv AIDS-a: Uz napredak, još uvijek ima i nijekanja i samozavaravanja


Danas je Svjetski dan borbe protiv AIDS-a, prilika za podsjećanje na opasnost koju, u globalnim razmjerima, predstavlja epidemija te bolesti, odnosno zaraze virusom HIV. Gotovo 40 milijuna ljudi u svijetu pogođeno je AIDS-om, većinom žene i djeca koji – u velikom broju – dobivaju nedostatno ili nikakvo liječenje. No, vladine agencije i razne privatne i društvene organizacije bilježe napredak, podržane Globalnim fondom za borbu protiv AIDS-a, najvećim pojedinačnim nepolitičkim izvorom financiranja borbe protiv te bolesti.

Globalni fond za borbu protiv AIDS-a, tuberkuloze i malarije projekt je vrijedan milijarde dolara, koji podržava konzorcij zemalja donatora, nevladinih organizacije, organizacija zdravstvenog osiguranja, te obrazovnih i drugih organizacija. Premda je pozadina ove organizacije, sa sjedištem u Ženevi, prilično složena, ideja koja je temelj njezinog djelovanja vrlo je jednostavna: svaka od 131 zemlje, koje traže financijsku pomoć u borbi protiv AIDS-a, najbolje zna kakve su njezine potrebe i kako da najbolje utroši dobijena sredstva.

Globalni fond i sam je pod brižnim okom neovisne monitorske organizacije AIDSPAN, koja objavljuje publikaciju The Global Fund Observer, dostupnu besplatno na Internetu. Direktor AIDSPAN-a je Bernard Rivers: "Globalni fond svaku zemlju pita: što želite učiniti u borbi protiv AIDS-a? Svaka zemlja može zacrtati vlastiti program. Netko želi težište staviti na liječenje antiretroviralnim lijekovima, kako bi oboljeli, odnosno zaraženi virusom HIV, mogli voditi normalan život. Neka druga zemlja prvenstveno stavlja težište na prevenciju zdravstvenim prosvjećivanjem, treća, pak, želi dijeliti građanima kondome."

A, evo kako funkcionira Globalni fond: zemlje donatori daju sredstva u zajedničku rezervu, koja trenutno iznosi oko 6 milijardi i 300 milijuna dolara. Još dvije milijarde i 800 milijuna dolara je obećano. Zemlje koje traže financijsku pomoć podnose vrlo specifične prijedloge, koje ocjenjuje neovisni panel stručnjaka, a, potom, odobrava odbor sačinjen od predstavnika vlada i privatnog sektora. Prijedlozi se ocjenjuju – kaže Bernard Rivers – prema njihovoj kvaliteti i obećanim rezultatima, nikada prema političkim čimbenicima. Dapače, ističe Rivers, odluka o obnavljanju financiranja temelji se u potpunosti na ostvarenim rezultatima.

Kako, dakle, stoji borba protiv AIDS-a na današnji Svjetski dan AIDS-a? Bernard Rivers vidi i dobre rezultate, ali još uvijek i neželjene aspekte: "Dobre vijesti? Više je novca dostupno za borbu protiv AIDS-a. Više je volje od strane vlada u svijetu da priznaju da AIDS predstavlja krizu protiv koje se treba boriti. Više je specijalizirano obučenih liječnika i sestara. Dostupno je i više antiretroviralnih lijekova ... a ti su lijekovi dostupni po nižim cijenama. Loša vijest je da još uvijek toliko mnogo pojedinaca niječe mogućnost da bi samo mogli biti zaraženi i da bi mogli zaraziti druge ljude. Dakle, još uvijek se borite sa zaslijepljenošću, glupošću, samozavaravanjem ... dok god će to postojati, epidemija HIV-a će i dalje napredovati," kaže Bernard Rivers.

XS
SM
MD
LG