Linkovi

Srbija, Crna Gora i Bosna i Hercegovina pozvane u Partnerstvo za mir


Hrvatska može očekivati pozivnicu za NATO 2008. godine, a Srbija, Bosna i Hercegovina, te Crna Gora, dobile su poziv da se prikljuce Partnerstvu za mir. To je jedna od popruka summita NATO saveza upravo okončanog u glavnom gradu Latvije.

U završnoj deklaraciji je utvrdjeno da će se na idućem summitu 2008. godine nastojati proširiti popis zemalja koje zaslužuju poziv za učlanjenjem na države koje ispune NATO-ve standarde i koje budu u stanju doprinjeti euro-atlanskoj stabilnosti i sigurnosti. Pozdravljena je puna suradnja Republike Hrvatske s haaškim Tribunalom, kao i znakovit napredak u provođenju političkih, ekonomskih i obrambenih reformi te se potiču daljnja nastojanja da aspiracije hrvatske vlade za ulazak u NATO budu podržane i od strane hrvatskog stanovništva.

Glavni tajnik Joop de Hoop Scheffer je na upit, koliko slaba potpora Hrvata ulasku njihove zemlje u NATO može utjecati na odluku saveza o učlanjenju Hrvatske, odgovorio: "U Deklaraciji summita u Rigi ne možete vidjeti nikakve nove uvjete za učlanjenje i nije ništa novo da stanovništvo ne pruža potporu svojoj vladi u nastojanjima da se učlani u NATO".Zaimljivo je da se samo u slučaju Hrvatske navodi potreba za većom potporom javnog mnijenja.

Iznenađenje ovog summita je poziv Srbiji, Bosni i Hercegovini te Crnoj Gori da pristupe Partnerstvu za mir. To se doista nije očekivalo s obzirom da su Ratko Mladić i Radovan Karadžić jos uvijek na slobodi, a srbijanska, kao ni vlada Republike Srpske unutar BiH, nisu ispunili tražene uvjete za suradnju s haaškim Tribunalom. Međutim, u završnoj Deklaraciji summita se navodi da je to vrlo važno za stabilnost na zapadnom Balkanu, a glavni tajnik NATO-a je rekao da je riječ o političkoj odluci i važnom signalu za sve tri zemlje sto im je dalje činiti.

NATO poziva Srbiju i BiH da u potpunosti surađuju s haaškim sudom te se najavljuje da će pozorno biti praćeni njihovi napori u tom pogledu. Evo kako je Joop de Hoop Scheffer odgovorio na pitanje – kako je moguće da je Srbija pozvana, a nije surađivala s haaškim sudom. "“U odredjenom trenutku, morate donjeti odluku – ili ucinite nesto ili nemojte to uciniti - ali odluku treba donijeti. Mi smo odlucili, uz moju osobnu podrsku, to uciniti i smatram da je to vrlo vazan politicki rezultat summita u Rigi.” – Izjavio je glavni tajnik NATO saveza na konferenciji za tisak kojom je i službeno okončan summit NATO saveza u Rigi.

******

Stižu i prve reakcije na odluku NATO saveza da pozove Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru i Srbiju u Partnerstvo za mir – organizaciju koja se smatra korakom ka članstvu u Sjeverno-atlantskom savezu.

Srbijanski predsjednik Boris Tadić je pozdravio ovu vijest, no glavna tužiteljica haaškog Tribunala Carla del Ponte je izjavila da je 'iznenađena i razočarana'.

NATO savez je prije nekoliko godina isključio mogućnost članstva u Partnerstvu za Bosnu i Hercegovinu i Srbiju, zbog toga što tribunalu nisu izručeni Radovan Karadžić i Ratko Mladić, bivši čelnici bosanskih Srba optuženi za genocid i ratne zločine.

Glasnogovornik američkog Državnog tajništva izjavio je da Srbija i Bosna i Hercegovina i dalje imaju obvezu da uhite ovu dvojicu optuženika – ukoliko žele postati članice NATO saveza.

XS
SM
MD
LG