Linkovi

Polonij - vrlo rijedak radioaktivni element do kojega se ne može doći slučajno


U Londonu traje istraga oko smrti bivšeg ruskog špijuna i glasnog kritičara Kremlja, Aleksandra Litvinenka. Troje ljudi je poslano na radiološko testiranje za slučaj da su bili kontaminirani rijetkim radioaktivnim elementom koji je usmrtio Litvinenka.

Praktički svugdje gdje se Litvinenko kretao u posljednjim danima života, on je iza sebe ostavio tragove polonija-210, koji ga je usmrtio. Londonska policija je zapečatila restoran u kojemu je jeo na dan kada se razbolio, hotel u koji je svratio, kao i njegov dom. Tragovi radioaktivnog polonija nađeni su na sva tri mjesta.

U okružju spekulacija oko toga tko je ubio bivšeg ruskog špijuna, jedna je stvar potpuno jasna: tkogod je to učinio raspolagao je potrebnom ekspertizom i kontaktima na visokim mjestima. Polonij se, naime, uobičajeno ne nalazi u znanstveno-istraživačkim laboratorijima, kaže Gaia Vince, iz časopisa New Scientist Magazine: "Polonij treba proizvesti, i to u nuklearnom postrojenju, gdje se može provesti bombardiranje materijala neutronima. Ustvari, polonij nije lako proizvesti."

Polonij-210 je radioaktivan i vrlo rijedak. Ukoliko se nađe u ljudskom organizmu, izaziva polagano i bolno umiranje, kaže dr. Roger Cox, stručnjak za radioaktivne materijale: "Ukoliko se polonij nađe unutar ljudskog organizma – bilo da bude progutan, unesen virusnom zarazom, udisanjem ili, možda, kroz ranu – on se praktički odmah nađe u većini organa u tijelu. Ako je koncentracija dovoljno velika, tkivo prolazi kroz uništavanje kakvo je tipično za radijaciju."

Polonij su otkrili Marie i Pierre Curie, 1897. godine. Madame Curie je imenovala novootkriveni element prema svojoj domovini, Poljskoj, nadajući se da će on ukazati na patnje te zemlje, tada pod kontrolom Rusije, Pruske i Austrije. Polonij je možda bio prvi element koji je bio imenovan s ciljem svraćanja pažnje na jednu političku kontroverzu; danas, on se sam našao u jednoj drugoj političkoj kontroverzi.

XS
SM
MD
LG