Linkovi

Papin posjet Turskoj u vrijeme povećanih napetosti između Zapada i Islama


Papa Benedikt XVI stigao je u četverodnevni posjet Turskoj koji je postao kontraverzan još puno prije negoli je poglavar Rimokatoličke crkve izišao iz zrakoplova u Ankari. Neki Turci zamjeraju Papi nedavne komentare o Islamu. Drugi pak njegov stav o turskom položaju u Europi.

Vatikanski dužnosnici su znali od početka da ne treba očekivati razdraganu gomilu na dočeku pape Benedikta…Umjesto toga, tisuće su Turaka izišle u nedjelju na ulice Istanbula kako bi prosvjedovala protiv posjeta, a čak je i turska vlada signalizirala nezadovoljstvo. Premijer Recep Erdogan je u početku tvrdio da zbog dnevnog rasporeda neće biti u mogućnosti susresti se s Papom, ali je naposljetku organiziran njegov kratki doček pape Benedikta na aerodromu u Ankari, dok je premijer odlazio na summit NATO saveza u Rigi.

Ovo je prvi posjet poglavara Rimokatoličke crkve Turskoj otkako je postao papa prošle godine i mnogi tvrde da bi ovdje morao raditi na uspostavljanju boljih odnosa s Ankarom. U svom govoru prije dva mjeseca Papa je citirao jednog bizantinskog svećenika iz 14. stoljeća koji je opisivao neke tehnike proroka Muhameda kao "đavolje i neljudske" i govorio o tome da se Islam uglavnom širio nasilnim putem.

Profesor Dog Ergil je politički sociolog na Sveučilištu Ankare. On kaže da je Papa u stvari izražavao duboko uvjerenje na Zapadu da Islam predstavlja prijetnju kršćanstvu. "Zapravo on je izražavao zabrinutost da je islam prerastao u otporniju i dinamičniju religiju danas i da nasrće na svijet kršćanstva i da pokušava osvojiti povijesni i geografski prostor kršćanstva".

Mnogi također promatraju zabrinutost glede Islama kao razlog u korijenu Papina stajališta o turskom položaju unutar Europe – stajališta koja je izražavao puno prije negoli je postao poglavar Rimokatoličke crkve. Politički analitičar sa Sveučilišta Bilkent u Ankari Hasan Uelan kaže da su takva stajališta razgnjevila čak i mnoge sekularne Turke. "Sjećamo se ovog pape dok je bio kardinal Ratzinger u Rimu koji je često davao netražene savjete i opaske o izgledima Turske u Europskoj uniji i svaki put kad bi otvorio usta govorio bi o stvarima kao što su kulturne razlike između Turske i Europske unije, civilizacijske razlike".

Gospodin Uelan pripada tzv. euro-skepticima u Turskoj, koji nisu odveć entuzijastični glede toga da Turska postane punopravna članica Europske unije. U svakom slučaju, kaže da su ga uvrijedili Papini komentari. Do Papina posjeta Turskoj dolazi u vrijeme povećanih napetosti između Zapada i Islama. Ipak glasnogovornik Turske vlade je izrazio nadu kako bi se te napetosti mogle nadići i da bi posjet svetog oca mogao označiti prijelomno točku u odnosima dviju vjera.

Međutim, mnogi se pitaju u kolikoj mjeri će to biti moguće usred glasnih i ljutih prosvjeda. Mnogi Turci ustraju u tome da je Papa gost i da će se prema njemu odnositi u skladu s uobičajenom istočnjačkom gostoljubivošću. Međutim, turska vlada ništa ne prepušta slučaju – tisuće policajaca su razmješteni diljem zemlje, a dužnosnici kažu da su mjere sigurnost još strože negoli su bile poduzete tijekom posjeta predsjednika Busha na summitu NATO saveza 2004. godine.

XS
SM
MD
LG