Linkovi

Bush: 'NATO će se 2008. proširiti na zemlje koje budu spremne za članstvo'


Predsjednik Bush je govorio na međunarodnoj konferenciji "Transformiranje NATO-a u novom globalnom vremenu", koja se, paralelno odvija sa summitom NATO savezau glavnom latvijskom gradu Rigi.

Američki predsjednik George W. Bush izjavio je u Rigi da će 2008. godine NATO u svoje članstvo pozvati zemlje koje za to budu spremne te naglasio da podupire aspiracije triju zemalja Jadranske povelje, Hrvatske, Makedonije i Albanije, da se pridruže Savezu. "Ovdje u Rigi jasno ćemo dati na znanje da vrata NATO-a ostaju otvorena i vjerujem da ćemo na našem sljedećem summitu 2008. uputiti pozivnice onim državama koje će biti spremne za članstvo. Danas Hrvatska, Albanija i Makedonija sudjeluju u Akcijskom planu za članstvo i Sjedinjene Države podupiru njihove aspiracije da se
pridruže Sjevernoatlantskom savezu".

Predsjednik Bush je, isto tako, podržao zelje Gruzije i Ukrajine za ulazak u NATO savez, a govorio o odnosima s Rusijom, osobito u nastojanjima NATO-a i Moskve u borbi protiv terorizma, dok je za Bjelorusiju kazao da u njoj vlada tiranija. Predsjednik Bush je pozvao članice NATO saveza da pruže veću i konkretniju pomoć u Afganistanu, za kojeg je rekao da je najveci izazov po Sjevernoatlanski savez.

Iako NATO ima 26 zemalja članica, koje sve sudjeluju u misiji u Afganistanu, samo sest zemalja daje vojnike i opremu na jugu te zemlje, gdje se vode teske brobe s talibanima. Za sutra se očekuje usvajanje zajedničkog komunikeja na kojem ce se raditi večeras, a glavni mu je cilj pronaći kompromis za veći angažman u Afganistanu te kako odgovoriti na američki zahtjev da europski saveznici ulože više novaca u modernizaciju NATO-vih vojnih snaga te da se savez formulira kao politički forum.

XS
SM
MD
LG