Linkovi

International Herald Tribune o novom muzeju u Jasenovcu


Dnevnik International Herald Tribune piše o novom postavu muzeja u Jasenovcu, koji je otvoren jučer. Novi muzej naglasak stavlja na osobna svjedočanstva žrtava ovog ustaškog koncentracijskog logora.

Pomoć u organizaciji novog postava pružio je Muzej holokausta iz Washingtona.

'U novom muzeju u Jasenovcu nema ničega što podsjeća na okrutnost i ponižavanje žrtava' – piše ovaj list koji se istovremeno izdaje u Parizu i New Yorku. Direktorica muzeja Nataša Jovičić kaže da su u jasenovačkom muzeju 'za vrijeme komunizma bile izložene kosti žrtava, a da su dokumentarni snimci iz logora bili tako jezivi da su ljudi padali u nesvijest'.

Nataša Jovičić način na koji je muzej organiziran objašnjava nedavnom prošlošću, kada su neki Srbi – na suđenjima za ratne zločine – vlastite zločine opravdavali onim što se u Jasenovcu događalo za vrijeme drugog svjetskog rata.

International Herald Tribune navodi kritiku novog muzeja od strane Efraima Zuroffa direktora Centra Simon Wiesenthal iz Jeruzalema, koji je rekao da muzejski postav ne objašnjava 'zbog čega se i kako dogodilo ono što se dogodilo.' 'Jasenovac nije bio tsunami', neka vrst elementarne nepogode – kaže Zuroff dodajući da mladim Hrvatima koji posjete muzej neće biti jasno kako je uspostavljena ustaška vlast u Hrvatskoj i zbog čega je taj režim u Jasenovcu ubijao ljude.

******

Dnevnik Christian Science Monitor piše o tome što papa Benedikt može očekivati od svog četverodnevnog posjeta Turskoj. Prvotni plan bio je da posjet protekne razmjerno mirno, a središnji je događaj trebao biti susret s pravoslavnim patrijarhom Bartolemejem.

No, papu u Ankari i Istanbulu dočekuju srditi prosvjednici koji traže ispriku radi navodno uvredljivih izjava o islamu, dok turski državni dužnosnici – kako piše bostonski list – 'bježe u inozemstvo kako se ne bi trebali susresti s čelnikom katoličke crkve.' 'Sigurnost je jača nego što bi bila da u Tursku stiže George Bush' – piše Christian Science Monitor.

Dopisnik ovog lista piše da je šteta što će jedna papina izjava o islamu zasjeniti prvotno planirani naglasak papina puta – a to je prilično loš položaj kršćanske, većinom pravoslavne manjine u Turskoj. 'Kršenje građanskih prava kršćanske manjine kontinuirano se navodi kao problem u izvješćima Europske unije. Turskoj je izgleda najteže postići napredak upravo na ovom području' – kaže jedan profesor političkih znanosti iz Istanbula.

XS
SM
MD
LG