Linkovi

Film tjedna: Deja Vu


Oskarovac Denzel Washington glumi saveznog agenta koji se vraća kroz vrijeme kako bi spriječio teroristički napad u novom akcijskom trileru producenta Jerryja Bruckheimera. Alan Silverman za nas je pogledao film "Deja Vu".

Tajnovit osjećaj da je nešto već bilo proživljeno ranije – deja vu - postaje više od osjećaja za iskusnog protuterorističkog agenta Douga Carlina. Kada u terorističkom napadu eksplozija raznese brod na Mississippiju, prepun putnika, stručnjak za eksplozive Carlin saznaje da bi ubojstvo izvjesne mlade žene moglo biti povezano s eksplozijom. Kada bi mogao saznati što je dovelo do smrti Claire, spomenute mlade žene, možda bi bio u stanju uhvatiti bombaša prije nego što izvede napad.

Supertajni projekt vlade omogućuje Carlinu da učini upravo to ... da gleda iz jednog prostora u drugi koristeći takozvani prostorni vrtlog ... na čijem se drugom kraju nalazi Claireina kuća, četiri dana ranije.

Uređaj Carlinu omogućuje da gleda u događaje koji su se dogodili četiri dana ranije, ali, zgranuti agent shvaća da ne samo da gleda u snimke prošlih događaja, nego gleda te događaje točno kako se odvijaju. Kada bi isti uređaj mogao njega poslati na drugu stranu, četiri dana ranije, on bi mogao promijeniti ishod događaja, spriječiti ubojstvo Claire i teroristički napad.

Denzel Washington glumi agenta Douga Carlina. Isprva, kaže, nije mu baš bila jasna premisa filma, no, razgovori s jednim fizičarom pomogli su mu da shvati da se neke od tehnologija prikazanih u filmu već koriste za osmatranje. "Mnogo toga što se vidi u filmu, već je stvarnost. Ne znam za multi-uglove i takve stvari, ali Google Earth nam već omogućuje da gledamo u nečiju kuću. Tehnologija nam omogućuje gledanje kroz kuću; to se koristi sada u Bagdadu, gdje se vidi toplinski obrazac osoba u kući. Smjer u kojem se to dalje razvija – ili se već razvilo! stvarno ne znam – jest da se očitavanjem nečije DNK, genetske informacije, može identificirati pojedinačnu osobu. Dakle, može se vidjeti nečija kuća s visine od trideset i nešto kilometara, može se ustanoviti o kome se točno radi" - kaže Denzel Washington.

Paula Patton glumi Claire, koja ne shvaća da joj je život u opasnosti kada se pojavi taj muškarac koji tvrdi da dolazi iz njezine budućnosti, udaljene četiri dana. Katalitičar koji ih približi je domaći bombaš koga glumi James Caviezel, poznatiji po ulozi Isusa u "Pasiji".

Film Deja Vu vrlo slikovito prikazuje posljedice terorističkog napada, ali redatelj Tony Scott ustraje da mu je namjera bila da zabavi publiku, a ne da ju ustraši: "To je svijet kakav nam je danas poznat ... sve se to stalno vidi u vijestima. Vjerujem da publika dovoljno dobro zna o čemu se govori da bi mogla prihvatiti film čisto kao izmišljenu priču."

Glumačka postava uključuje i Vala Kilmera kao agenta FBI-ja koji uvodi Carlina u supertajni vladin projekt, te Adama Goldberga, kao znanstvenika koji je stvorio tehnologiju vremenskog portala. Film je sniman na lokacijama u New Orleansu, uključujući i susjedstvo poznato po nazivu Lower Ninth Ward, u kojemu je najvidljivije užasno razaranje koje je iza sebe ostavio uragan Katrina.

XS
SM
MD
LG