Linkovi

Wendell Berry - agrarni mislilac, pjesnik i farmer


“Ono što ja zastupam, ono je na čemu stojim,” kaze vodeći američki agrarni mislilac Wendell Berry. Autor četrdesetak romana, još više pjesama i eseja, Berry je i farmer, farmer s punim radnim vremenom, koji i svoje zemljake potiče da sa zemljom uspostave tješnju vezu, da se bolje prema njoj ponašaju.

Na godišnjem Prerijskom festivalu, kraj mjesta Salina, u saveznoj državi Kansas, Wendell Berry stoji pred velikom crvenom stajom gdje se održavaju govori. Sa sijedom kosom, raščupanom na vjetru, sedamdesetdvogodišnji autor potpisuje knjige; njegovi ljubitelji čekaju u redu da se upoznaju s autorom. U rukama im knjige poput romana A Place on Earth, Mjesto na Zemlji, ili Wendellova zbirka eseja The Unsettling of America, Nenaseljavanje Amerike.

Berry sa svakim ćaska kao da s njim sjedi na verandi kuće u kakvom malom farmerskom naselju Amerike, u kakvima bi on i volio da više Amerikanaca živi. Neki od njegovih štovatelja kažu da im je upravo to i namjera. "Ja sam rodjen na jednoj farmi u Iowi, ali nikad nisam mislio da ću ostati na farmi. Očeva želja bila je da se maknem dalje od nje. Pročitao sam neke vaše knjige, pročitao sam, zapravo, dosta toga što ste napisali, i sad ne mogu misliti ni o čemu drugome nego da se vratim na farmu," kaže jedan od prisutnih muškaraca.

U vrijeme kad Amerika ima sve manje farmi, kad je sve manje onih koji ostaju na farmama, Berry zagovara održivu poljoprivredu i zdrave ruralne zajednice. Njegove ideje dijeli i Wes Jackson, direktor ustanove Land Institute, organizatora Prerijskog festivala, ustanove čiji cilj je razviti ekološki stabilan poljoprivredni sustav. U govoru koji je održao pred velikom crvenom stajom, Jackson se prisjetio i svog prvog kontakta sa Berryjem. Bilo je to putem pisma, 1980. godine, koje je Berry uputio Jacksonu i započeo ga riječima pohvale za njegov program. "Ali umjesto da mi pruži priliku da u tim pohvalama uživam, da se u njima “kupam,” odmah me je i pitao zašto ne razmislim malo bolje o ulozi teglećih životinja u obavljanju poslova na farmi. Citiram Berryja: Kao netko tko je poslove na farmi obavljao i uz pomoć traktora i uz pomoć životinja, pitam koliko se mehanizacije smije naći izmedju čovjeka i zemlje, a da bi čovjek još uvijek znao gdje se nalazi i što je to što on radi?," sjeća se Jackson.

Većina Wendella Berryja ipak zna putem njegovih knjiga, poput Jasona Petersa. "Jedan prijatelj mi je dao Berryjev esej pod naslovom “Zašto nikada neću kupiti kompjuter.” Otada, čitam sve što je on napisao," kaže Peters.

Jason Peters je profesor engleskog jezika na koledžu Augustana. Idućeg proljeća, izlazi i njegova knjiga o Wendellu Berryju. "Berry kaže: Moramo naučiti kako živjeti s manje. On govori ono za što drugi nemaju hrabrosti. Govori o važnosti lokalne proizvodnje i lokalne potrošnje. O važnosti moralne vizije," kaže Peters. Nakon što je pročitao Berryjeve knjige, on priznaje da on sam kupuje manje.

A evo kako sam Berry publici na Prerijskom festivalu objašnjava zašto on radi na farmi i živi u maloj zajednici: "G. 1964, supruga Tanya i ja kupili smo jednu prilično zapuštenu farmu s nadom da na njoj možemo uzgajati i proizvoditi vlastitu hranu. Jako nas je privlačila ta ideja da budemo neovisni, ali i da jedemo proizvode koji nisu toksični. Bili smo protiv skupoće prehrambenih proizvoda i protiv rasipnosti u suvremenoj proizvodnji hrane."

Neki u publici satima su vozili da bi baš takve riječi čuli. Jedan je pitao: S problemima poput globalnog zatopljavanja i sa sve manje površinskog sloja tla, gaji li Berry još uvijek nade? "Nade? Naravno da je imam. Nada je vrlina. Nada je nešto što moramo imati, za vlastito dobro i za dobro drugih ljudi, ali to znači da na tome moramo raditi. Sebi ćete nadu uliti ako budete radili nešto dobro i pravilno, odnosno ako odustanete, dignete ruke od onoga što je krivo," odgovorio je Berry.

U tom tonu, i o važnosti vraćanja ruralnom životu, Wendell Berry je nastavio i nakon svog govora, družeći se s prisutnima, potpisujući knjige. Neki mu ih za autograme nude i za svoju unučad, za buduće generacije i zahvaljuju riječima: Vi i Wes Jackson promijenili ste naše živote.

Wendell Berry živi, piše i radi na svojoj farmi kraj mjesta Port Royal, u saveznoj državi Kentucky.

XS
SM
MD
LG