Linkovi

Međunarodni dan zaustavljanja nasilja protiv žena


Aktivisti koji se bore za prava žena obilježavaju 25. studeni danom čiji je cilj zaustavljanje nasilja protiv žena. Na taj dan, 1961. godine, u Dominikanskoj Republici su ubijene tri sestre, političke aktivistkinje - Minerva, Patria i Maria Teresa Mirabel - na nalog diktatora Rafaela Trujilla.

U prosincu 1999. godine, Ujedinjeni Narodi su proglasili 25. studenog Međunarodnim danom zaustavljanja nasilja protiv žena. Ujedinjeni Narodi su pozvali vlade svih država i međunarodne organizacije na planiranje aktivnosti kako bi povećali razumijevanje tog problema u javnosti.

Žene su izložene raznim oblicima nasilja - fizičkom, seksualnom, psihološkom pa i ekonomskom kada im se oduzme vlasništvo koje im po zakonu pripada. Za istraživače je teško razumjeti cijeli spektar nasilja nad ženama zato što se postojanje tog problema često skriva. Mnogo slučajeva se niti ne prijavljuje. Osoba koja je odgovorna za nasilje može žrtvi biti nepoznata, no često je to suprug ili osoba bliska žrtvi.

Desetog prosinca se obilježava Međunarodni dan ljudskih prava. Razdoblje između ta dva važna datuma poznato je kao "šesnaest dana aktivnosti protiv nasilja nad spolovima." Ideja je da se objavi da je nasilje nad ženama u stvari kršenje ljudskih prava.

Mnogo aktivnosti se planira ovaj tjedan kako bi se obilježio taj značajan datum. U Londonu će se tako održati mimohod žena i djevojaka, a u Dakaru, glavnom gradu Senegala, održat će se četverodnevni filmski festival.

Organizatorica tog festivala, Alia Nankoe izjavila je da je ideja festivala suočiti građane s istinom o nasilju protiv žena. Ona radi i na tome da policija, pravosudni sistem, zdravstvene i socijalne službe budu obučavani i da zajedno surađuju u budućnosti. Neke scene u filmovima, kaže gdja Nankoe su teške za gledati, no ona se nada da će film utjecati na ljude da poduzmu akcije protiv nasilja nad ženama o kojem mnogi ne žele niti govoriti. Žrtvama se ponekad kaže da šute i nikome ne govore o svojim groznim iskustvima. One se boje da će im se to isto ponovno dogoditi i da će biti odbačene od strane društva.

Nakon filmskog festivala u Dakaru, filmovi će biti prevedeni na druge jezike i prikazani u drugim zemljama afričkog kontinenta.

XS
SM
MD
LG