Linkovi

Nedavno lansirani satelit poboljšat će američki sustav globalnog pozicioniranja


Prošlog tjedna u svemir je lansiran novi satelit koji bi trebao dodatno unaprijediti američki sustav globalnog pozicioniranja. Kako javlja David McAlary, američka vlada nada se proširiti sustav povezujući ga sa sličnim ruskim i europskim satelitskim sustavima.

Najnoviji satelit treći je s unaprijeđenim karakteristikama za emitiranje dodatnih signala za vojnu i civilnu uporabu koji obećava veću pouzdanost i manju podložnost smetnjama. Michael Shaw upravlja međuagencijskim uredom američke vlade za politiku i aktivnosti po pitanju GPS-a. "Ovi zamjenski sateliti imat će nove karakteristike koji će omogućiti kvalitetniji satelitski sustav globalnog pozicioniranja za čitav svijet" - kaže Michael Shaw.

GPS sustav originalno su razvile oružane snage, no američka vlada dokinula je zabranu za civilnu uporabu 2000. godine. Michael Shaw smatra GPS javnim dobrom, kao što su struja ili telefon bili u prošlim stoljećima: "Dok unapređujemo pouzdanost sustava u razvijenom svijetu, ali i u zemljama u razvitku, postoji gotovo neograničen broj mogućih primjena ovog sustava za unaprjeđenje ekonomije, prometa i slično."

Sustav globalnog pozicioniranja, na primjer, pomaže geolozima da prate pokrete tla koji mogu prerasti u potres. Njegova sposobnost uočavanja rastuće razine vode pomaže vlastima da upozore građane na nailazeću poplavu. Nadalje, praćenjem signala iz vozila s GPS uređajima gradske vlasti mogu unaprijediti tijekom prometa. Direktor State Departmenta za svemirska istraživanja i naprednu tehnologiju, Ralph Braibanti, kaže da Washington promovira uporabu GPS sustava diljem svijeta. Njegov ured je održao bilateralne pregovore s vladama i radnim skupinama u nekoliko regija kako bi se ukazalo na moguću uporabu GPS-a za održivi razvitak.

"Želimo da ovo bude doista globalno sredstvo. Tako bi trebalo biti jer signal je dostupan diljem svijeta i nadamo se da će ga ljudi maksimalni iskoristiti" - kaže Ralph Braibanti.

U tom smislu Sjedinjene Države pokušavaju proširiti sustav povezujući ga s ruskim i europskim GPS satelitima. Michael Shaw kaže da će nadilaženje tehničkih zapreka omogućiti kompatibilnost različitih sustava što bi – uz više satelita – omogućilo veću preciznost pozicioniranja objekata.

XS
SM
MD
LG