Linkovi

Web stranica tjedna: Zbirka zemljovida knjižnice Sveučilišta Teksas


Izrada zemljovida datira još iz antičkog doba, ali je digitalna revolucija unijela ogromne promjene u kartografiju, počevši sa sofisticiranim geografskim informacijskim sustavom, GIS, pa do današnje raširene dostupnosti karata i mapa na Internetu. Upravo su internetski zemljovidi naše današnje odredište: velika zbirka karata iz čitavog svijeta knjižice Sveučilišta Teksas, koje su skenirane i objavljene na webu na adresi: lib.utexas.edu/maps.

Knjižničar Paul Rascoe kaže da je online zbirka vrlo obimna, premda predstavlja tek djelić od 250 tisuća zemljovida u posjedu te knjižnice: "Trenutno je na našem websajtu dostupno 11 tisuća zemljovida. Najvažnija stvar u vezi s tim zemljovidima je da su oni u javnoj domeni, dakle svatko ih može koristiti u bilo koju svrhu – bilo komercijalnu ili neprofitnu."

Mnoge od tih zemljovida u javnoj domeni objavile su agencije američke vlade, pa čak i CIA. Među njima su političke karte, koje pokazuju države i njihove granice, povijesne karte, kao i specijalizirane, tematske mape – recimo, one koje prikazuju naftovode oko Kaspijskog jezera ili etničke skupine u Libiji ... širok raspon zemljovida za korisnike s najrazličitijim potrebama i zanimanjima.

"Školska djeca koriste naše zemljovide za izradu zadaća ili im treba za učenje određene regije – recimo, gdje se nalazi nafta na Srednjem istoku. Pomažemo i onima koji žele pristupiti podacima u GIS-u. Potrebe naših korisnika su vrlo širokog raspona, ali je nama posebno drago kada možemo pomoći u obrazovanju," kaže Paul Rascoe.

Rascoe kaže da ova web stranica tipično zabilježi oko milijun i 750 tisuća posjetitelja svakog tjedna, a i dvostruko više kada neki događaji posebno zainteresiraju korisnike. Tada se obično i organiziraju linkovi na tematski okupljene zbirke, kao što je bio slučaj uoči američkih kongresnih izbora, ovaj mjesec. Mnoge izvještajne agencije iz čitavog svijeta koriste takve tematske zemljovide, kaže Rascoe. On ističe da, ukoliko korisnik ne nađe ono što traži online, na web stranici zemljovida Sveučilišta Teksas, može uputiti zahtjev knjižnici da mu pomogne naći traženo.

XS
SM
MD
LG